Webbportal ska stötta unga när någon nära drabbas av cancer.

Av på 17 maj, 2013

Näracancer.se är en ny webbplats för unga som står nära någon som har cancer. Trygghet genom kunskap och gemenskap är satsningens ledord.

– När någon får cancer drabbas inte bara den personen utan hela familjen berörs av beskedet, säger Johanna Joneklav, kurator på Onkologiska kliniken, Universitetsjukhuset Örebro. Det är hon som tillsammans med Katrin Bartfai Jansson, onkolog, har startat näracancer.se.

Forum för ungdomar
På forumet finns det möjlighet för ungdomar att komma i kontakt med andra i liknande situation, för att dela erfarenheter och stötta varandra. På forumet är man anonym.
-De flesta som får cancer blir friska igen. Men ibland går cancer inte att bota. På näracancer.se finns plats för alla ungdomar som berörs av cancer, oavsett vad som händer.

Kunskap ger trygghet
– På näracancer.se vill vi att alla unga som står nära någon som har cancer ska hitta den information som just de vill ha och förstår. Därför kan man läsa om allt från ärftlig cancer, till vad som händer med studiebidraget och hur man kan hjälpa en kompis som mår dåligt. För föräldrar, lärare och vårdpersonal finns också tips och råd. Ungdomarna kan ställa frågor som besvaras av vårdpersonal.

Filmer som förklarar
För näracancer.se och Barncancerfonden har Eva Funck gjort filmer som förklarar biologin bakom cancer och behandlingar.
– Vi är mycket glada över samarbetet med Eva Funck, som har en unik förmåga att förklara komplexa skeenden på ett entusiastiskt och lättförståeligt sätt.

Delar egna erfarenheter
Skådespelaren Olof Wretling och bloggaren Clara Lidström är två av dem som delar öppet och ärligt med sig av sina egna erfarenheter av att en förälder drabbats av cancer.
– Vi tror att många kan känna igen sig och hämta styrka från deras ord, menar Katrin och Johanna.

Bakom näracancer.se står Onkologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Örebro och Regionalt Cancercentrum Uppsala Örebro.

Se näracancer.se här >>

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in