Fullt hus i Ahlsell Legends

Av på 9 augusti, 2017
Björn Lindblom och Jan I Jönsson (foto: Kanal 75).

Listan är nu komplett och de sedan tidigare klara Stig H Johansson, Helen A Johansson, Olle Goop, Jomar Blekkan, Axel Jacobsen, Olle Elfstrand, Leif Berggren och Håkan Eriksson får i årets upplaga sällskap av Björn Lindblom och Jan I Jönsson. Två namn som uttalas med aktning runt om i trav-Sverige.

Björn Lindblom, 73 år i år, som hade Färjestad som bas fram till 1984 när han lämnade Sverige och värvades till Italien är mest känd för sina topphästar Dimma, Mimer, Kleva och Derbyvinnaren Nino Blazing. Efter runt 950 segrar tog han sin kappsäck och drog söderut. Han har gästspelat på Solvalla vid ett fåtal tillfällen, bland annat med Evann C. som startade i Elitloppet 1989 och 1990. Som tränare i Italien drog han in över 100 miljoner kronor till stallet, och hans segertotal som kusk står just nu på 2 684. Med en seger till i sikte!

– Det här ska bli trevligt, säger Björn. Hoppas man får en skaplig häst också, så man får vara med och köra om segern.

Men du är väl nästan fulltränad eftersom du kör hästar i träning varje dag?
Ja, jag har fyra hästar i träning och samarbetar också med Christoffer Eriksson, så det händer att jag kör några av hans hästar i träning. Men lopp på Solvalla har jag inte kört sen… 1982 tror jag det var… så det ska bli skoj.

Jan I Jönsson, 74 år, är travtränaren som gjort så mycket nytta för sina kollegor vid sidan av sin egen karriär. Som ordförande för inte bara Solvallas tränare utan för hela rikets proffs har han delat med sig av sin expertis som tränare, uppfödare, körsven, hästägare, kusk… Janne har gjort det mesta.

På Solvalla var Janne länge något av outsiderspelarnas bästa vän. Många av hans 479 segrar i sulkyn har kommit till de där lockande oddsen kring 7-8 gånger pengarna, och många drar nog på smilgroparna när vi nämner hästar som Marque, Tib Nibs, Ullvar och Casanova Fri.

Kul. Jättekul, säger Janne när han får inbjudan. Jag har ju sett loppen och hört mycket om arrangemanget under de senaste åren, och jag ser fram emot att träffa gamla vänner och kollegor samt vara med på utflykter och annat kul.

Bara en vecka kvar till legenderna drabbar samman på Solvalla. Kan någon detronisera regerande champion Stig H Johansson som vunnit loppet tre år i rad?

Ahlsell Legends är ett samarrangemang mellan Solvalla och fm reklam. Loppet var tänkt som ett engångsevenemang. Men gehöret från publiken och de deltagande kuskarna var överväldigande positivt, och loppet körs nu för femte året i rad. Loppet körs alltid på Jubileumspokalskvällen som i år infaller den 16 augusti. Samma kväll firar Solvalla 90-årsjubileum med mängder av festliga kringarrangemang.

Sport | Häst
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in