Kommunalt veto stoppar hundratals vindkraftverk

Av på 30 mars, 2017
Arkivbild

Över 350 vindkraftverk har stoppats av det kommunala vetot de senaste åren visar Dagens Samhälles granskning. Vindkraftsbranschen och regeringen är missnöjda med vetot, som kan komma att avskaffas.

Sverige har ett mål om 100 procent förnybar elproduktion 2040. För att uppnå det behövs utbyggnad av vindkraften, men tillståndsprövningen är omfattande och tar lång tid. Förutom naturvårds- och försvarshinder kan dessutom kommuner lägga in veto mot etableringen.

Det finns ingen statistik över i vilken mån vetot har använts. Men Dagens Samhälle har sammanställt uppgifter från landets tolv miljöprövningsdelegationer, de visar att kommunpolitiker har stoppat omkring 360 vindkraftverk i ett tjugotal kommuner de senaste tre åren.

Som jämförelse sattes 374 nya vindkraftverk i drift i Sverige åren 2014–2016.

Nu höjs röster om att det kommunala vetot måste omprövas. Processen är rättsosäker och nyckfull, menar kritikerna.

Det blir godtyckliga beslut, innebär obefintlig förutsägbarhet och ger utslag som inte kan överklagas. En tillståndsprocess tar cirka sex år och under tiden kan kommunen säga nej när som helst utan motivering, säger Charlotte Unger Larson, vd för branschorganisationen Svensk Vindenergi, till Dagens Samhälle.

Regeringen är inte nöjd med det kommunala vetot och har gett Energimyndigheten och Naturvårdsverket i uppdrag att utreda frågan. Förslag ska lämnas senast den sista juni i år.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in