Många fler jobb i mellersta Sverige under sommaren

Av på 11 juni, 2019
Arkivbild

Arbetsgivare i mellersta Sverige, där Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län ingår, förutspår en ljus sommar – i alla fall sett till antalet jobbtillfällen under det tredje kvartalet 2019. Sysselsättningstrenden ligger på +11 procent, ett uppsving på sex procentenheter jämfört med samma period förra året. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +7 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i mellersta Sverige. Samtidigt vet vi att det är stor kompetensbrist. När det saknas utbildad arbetskraft behöver politiker och vi arbetsgivare tänka på nya sätt för att kunna möta behoven på arbetsmarknaden, både på kort och lång sikt, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup Sverige.

Sysselsättningstrenden för mellersta Sverige ökar med fem procentenheter från föregående kvartal till +11 procent. Det innebär att arbetsgivare i regionen förväntar sig många fler jobbtillfällen under sommaren. Jämfört med motsvarande period 2018 är prognosen för mellersta Sverige sex procentenheter starkare, då arbetsgivare rapporterade en sysselsättningstrend på +5 procent.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet minskar med två procentenheter från föregående kvartal till +7 procent. Jämfört med motsvarande period 2018 är prognosen tre procentenheter starkare, då sysselsättningstrend låg på +4 procent.

Svenska regioners jobbprognoser
• Norra Sverige, +15 procent
• Mellersta Sverige (Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län), +11 procent
• Västra Götaland och Hallands län, +6 procent
• Skåne och Blekinge län, +4 procent
• Östra Götaland, +3 procent
• Stockholm- och Uppsalaregionen, +2 procent

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in