Ändringar i inreseförbuden för personer som reser till Sverige

By on 19 januari, 2022
Arkivbild

Regeringen har i dag beslutat att återgå till de inreserestriktioner som gällde före den 28 december 2021. Det innebär att det särskilda kravet på negativt covid-19-test utfört inom 48 timmar före inresa tas bort. Skälen till beslutet är en hemställan från Folkhälsomyndigheten.

Listan över länder med godkända vaccinationsintyg utökas också. Ändringarna träder i kraft den 21 januari.

Resenärer bedöms inte längre utgöra en särskild risk för att påverka spridningen av omikron i Sverige. Det särskilda kravet på ett negativt test för pågående covid-19-infektion utfört inom 48 timmar före ankomst till Sverige bedöms därför inte längre vara en proportionerlig åtgärd, enligt en hemställan från Folkhälsomyndigheten. Regeringen har därför beslutat att återgå till de inreserestriktioner som gällde före den 28 december 2021.

Inresa från länder inom EU/EES

Personer som reser till Sverige från länder inom EU/EES, inklusive de nordiska länderna, måste från och med den 21 januari kunna visa upp EU:s digitala covidintyg eller motsvarande intyg att man antingen har vaccinerats mot covid-19, testat negativt inom 72 timmar före ankomsten, eller har tillfrisknat från covid-19 inom 6 månader. Kravet gäller utländska medborgare som är 18 år och äldre, med vissa undantag.

För att underlätta för personer som reser via Sverige mellan Bornholm och en annan del av Danmark är dessa fortsatt undantagna från intygskravet.

Inresa från länder utanför EU/EES

Utländska medborgare som reser till Sverige från ett land utanför EU/EES måste från och med den 21 januari omfattas av något av undantagen från inreseförbudet och dessutom kunna uppvisa ett negativt test för covid-19 utfört inom 72 timmar före inresa till Sverige, eller vara undantagna från testkravet, för att få resa in i landet. Undantag från inreseförbudet och testkravet görs för flera kategorier av resenärer, bland annat för resenärer med vaccinationsintyg utfärdade i vissa länder.

Undantag för fullvaccinerade resenärer från Montenegro, Taiwan, Thailand, Tunisien och Uruguay
Regeringen har i dag även beslutat att personer som kan visa upp ett vaccinationsintyg som är utfärdat i Montenegro, Taiwan, Thailand, Tunisien och Uruguay är undantagna från inreseförbudet och testkravet vid resa till Sverige.

Enligt beslut av EU-kommissionen betraktas vaccinationsintyg utfärdade i dessa länder som likvärdiga med EU:s digitala vaccinationsintyg, vilket innebär att intygen kan kontrolleras och verifieras på samma sätt och i samma tekniska system som EU:s digitala covidintyg.

Samtliga ändringar i inreseförbuden träder i kraft den 21 januari.

Politik | Sverige
Örebronyheter

Källa Regeringskansliet

You must be logged in to post a comment Login