Antisemitismen måste kartläggas

By on 24 mars, 2024
Arkivbild

De senaste månaderna har en långvarig konflikt i Gaza-området åter blossat upp, i ett område sedan länge präglat av stora motsättningar faller nu oskyldiga människor offer för brutalitetens terror. Trots att konflikten kan kännas främmande märks svallvågor även i Sverige, i form av ökad antisemitism och hat mot personer med judiskt påbrå.

För att möta utmaningen har Liberalerna i grundskolenämnden lagt fram förslag om att utöka dialog med rektorer, kring antisemitism i Örebro kommuns grundskolor. Det är ett välkommet initiativ som vi från länets borgerliga ungdomsförbund manar samtliga partier att bifalla.

Sedan mitten av 1800-talet har Sverige en lagstiftad skolplikt. Det innebär att alla barn under en tioårsperiod är förpliktigade att undervisas i ett antal grundläggande ämnen. Syftet är att ge alla en trygg bas i livet och möjlighet att nå sin fulla potential oavsett socioekonomiska förutsättningar eller föräldrarnas utbildningsnivå.

Detta ställer samtidigt krav på att skolan är både stimulerande och sätter stopp för alla former av diskriminering och trakasserier. Att skapa trygghet för barn oavsett kulturell eller religiös bakgrund är avgörande för att forma framtidens goda samhällsmedborgare där antisemitismen är borta från skolorna.

År 2018 genomförde EU:s byrå för grundläggande rättigheter världens genom tiderna största undersökning om judiska medborgares upplevda antisemitism. Resultatet av nedslående. Av 16 000 svarande uppgav 90 procent att de upplevt att antisemitismen ökat under de senaste fem åren.

Sverige pekas dessutom ut som ett negativt exempel där 82 procent år 2018 uppger att antisemitismen är ett ganska eller väldigt stort problem. Detta i jämförelse med samma undersökning år 2013 där andelen var 60 procent.

Grunden i ett demokratiskt samhälle är tanken om ömsesidig tolerans och respekt för olikheter. På samma sätt vi som samhälle accepterar ett pluralistiskt partisystem och allas rätt att älska vem man vill, bör det vara en självklarhet att tolerera religiösa och kulturella olikheter.

Oavsett vem man är eller var man kommer ifrån ska det vara möjligt att leva sida vid sida. Att inte agera när antisemitism förekommer är synonymt med att gräva pluralismen och den ömsesidiga toleransens grav. Det kan vi inte tillåta.

För många kan den judiska rörelsen i Örebro kommun upplevas frånvarande. I jämförelse med kyrkklockornas frekventa ringande och moskens återkommande böner och välgörenhetsevenemang – påminns vi sällan om den judiska minoritetens existens.

Trots detta berör antisemitism oss i allra högsta grad. Förutom att enskilda individer plågas av glåpord, hat och hot, är det viktigt att som demokratiskt samhälle agera innan dess att fler drabbas. Nästa gång kan det vara du och jag.

Att vara kulturellt eller religiöst troende jude ska vara en självklar möjlighet i Sverige och Örebro kommun. Vi har alla därför, tillsammans med kommunen, en plikt att tolerera och aktivt motverka antisemitism. Från länets borgerliga ungdomsförbund välkomnar vi Liberalernas initiativ om utökad dialog med rektorer om antisemitism i grundskolan.

Problemet är reellt och aktuellt. Att från majoritetens sida bifalla detta bör inte ses som en kontrovers, utan en självklarhet.

Adam Furustam, Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Örebro län
Melvin Wåhlén, Distriktsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund Örebro län
Lucas Karlsson, distriktsordförande Kristdemokratiska ungdomsförbundet Örebro län

Debattartikel | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login