Apoteket lanserar dygnet-runt chatt

By on 2 februari, 2017

En ny undersökning visar att drygt var tredje person i Sverige anger att de själva letar information när de behöver rådgivning om läkemedel. Apoteket lanserar nu en dygnet runt-chatt där farmaceuter svarar på frågor för att fler ska kunna få råd om läkemedel. Undersökningen är gjord bland 1 500 personer i Sverige av Novus på uppdrag av Apoteket.

Undersökningen visar att personer som har en kronisk sjukdom, kvinnor i åldern 30-49 år och personer som på det hela taget inte mår bra, söker information om läkemedel på egen hand oftare än andra. Många av dem som söker information på egen hand uppger också att de blir förvirrade av alla olika tips och råd kring hälsa i allmänhet. För att hjälpa dem som behöver råd om läkemedel och sin läkemedelsbehandling på nätet lanserar Apoteket nu en dygnet-runt chatt.

Vi ser att många söker information om läkemedel på nätet, till exempel oroliga småbarnsföräldrar och personer med kontinuerlig läkemedelsbehandling. Samtidigt finns det en osäkerhet när det gäller frågor kring hälsa och läkemedel. Därför lanserar vi en dygnet runt-chatt, där farmaceuter finns tillgängliga och svarar på frågor om läkemedel. Vi hoppas att fler som letar efter information på nätet ska vända sig till oss med sina frågor, säger Henrik Tingwall, chef för digitalt och kundlojalitet på Apoteket.

Chatten finns i Apotekets uppdaterade app och på apoteket.se. Appen har också andra nya funktioner som förenklar för användaren som påminnelser om när medicinen förväntas ta slut och behöver fyllas på eller när det är dags att förnya ett recept. Inloggning sker med mobilt bank-id, vilket möjliggör en säker och personlig rådgivning kring läkemedel. I appen finns också en direktlänk till Min doktor för receptförnyelse och konsultation av läkare.

De nya funktionerna är speciellt användbara för den som kontinuerligt använder läkemedel eller som har en anhörig som gör det. Vi vill förenkla för människor och ge dem bättre kontroll och överblick över sin egen och sin familjs läkemedelsanvändning, säger Henrik Tingwall.

För att ytterligare göra det enklare att få tag på sina läkemedel har Apoteket infört en lagergaranti. Apotekets lagergaranti innebär att receptbelagda läkemedel som inte finns i lager när kunden besöker apoteket kan skickas hem till kunden utan kostnad.

De nya funktioner som finns i den uppdaterade appen är:

  • Påminnelse om när det är dags att hämta ut nästa uttag, för den som har flera uttag av samma läkemedel.
  • Påminnelse när datum för ett recept håller på att gå ut.
  • Påminnelse om när högkostnadsperiod är på väg att gå ut.
  • Direktlänk till Min doktor för receptförnyelse och konsultation av läkare.
  • Chatt med en farmaceut dygnet runt. 

Sedan tidigare finns följande funktioner i appen:
Expressutlämning. Användaren bokar läkemedlet i appen eller på webben och väljer ett apotek för att hämta ut läkemedel efter 2 timmar.
Hantering av läkemedel för närstående via fullmakt. Fullmakt skapas på apoteket.se med bank id.
Högkostnadsskydd och saldo går att se i appen.

Hälsa, Regionalt
Örebronyheter
Om undersökningen:
  • Undersökningen är gjord bland allmänheten, 18-79 år, i december 2016 i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel och baseras på 1 500 webbintervjuer.
  • I undersökningen uppger drygt var tredje person, 39 %, att de själva letar information på egen hand när de behöver rådgivning om läkemedel.
  • Bland de som på det hela taget mår dåligt anger 49 % och bland kvinnor 30-49 år anger 48 % att de letar information om läkemedel på egen hand.
  • De som på det hela taget mår dåligt uppger också i större utsträckning att de blir förvirrade av alla råd och tips kring hälsa, 42 % jämfört med genomsnittet på 34 %.

You must be logged in to post a comment Login