Barn har ett behov av att få bli rädda och känna spänning

By on 18 oktober, 2023
Arkivbild

Halloween närmar sig med stormsteg med monster, spöken och vampyrer bakom nästan varje hörn. Hur bra är det för barn att skrämmas och bli rädda?

Helena Blid, psykolog hos Min Doktor, svarar och ger 8 tips till dig som är förälder.

Att se sitt barn bli skrämd kan kännas jobbigt som förälder, men när barnet blir rädd övar barnet samtidigt på att reglera sina känslor. Att förstå, och kunna hantera, sina känslor är viktigt för barns utveckling, menar Min Doktors psykolog. 

– Barn har ett behov av att få bli rädda och känna spänning. Det är en del i deras utveckling och i att få lära känna sina känslor, säger Helena Blid, psykolog hos Min Doktor och fortsätter:

– Det är dock viktigt hur barn lär sig att hantera sina känslor, att de känner att det är okej att bli rädda och känna spänning, men också att de känner att det är på låtsas. Här finns det några knep att ta till som förälder.

8 tips till föräldrar när ditt barn blir rädd

 1. Tvinga inte barnet att titta på eller göra något läskigt, och ha koll på grupptryck från kompisar eller syskon som kan påverka.
  .
 2. Hjälp barnet med att sätta ord på sin känsla och att acceptera känslan. Tillsammans kan ni försöka lokalisera var i kroppen känslan känns.
  .
 3. Svara på barnets frågor om det som är läskigt, men håll det på barnets nivå.
  .
 4. Var med och hjälp till att vänta ut barnets känslor istället för att snabbt försöka bli av med dem. Bekräfta känslorna, men förklara att barnet är tryggt.
  .
 5. Älta inte om det som skrämmer är farligt eller inte, prata istället om känslan: hur och var känns den i kroppen? Hur känns det när den går över?
  .
 6. Om barnet har lätt för att bli skrämd, titta gärna på det läskiga tillsammans med barnet för att försöka utmana känslorna, samtidigt som du erbjuder trygghet.
  .
 7. Närma er försiktigt det läskiga, istället för att undvika det. Det kan ni till exempel göra genom att prata om det, läsa om det eller rita det.
  .
 8. Kom ihåg att det inte är farligt att vara rädd, men avled barnet om det behövs. Det är okej att bekräfta barnets känsla för att sedan göra något annat.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Min Doktor

You must be logged in to post a comment Login