Barnläkaren ger råd inför påsken

By on 23 mars, 2024
Arkivbild

Påsken är här samtidigt som förkylningarna håller fortsatt grepp om barn som vuxna. Inför påsk och påsklov står nu många familjer redo att resa och kanske även träffa släkt och vänner, då ökar risken att ens barn drabbas av förkylning.

Närmare hälften av föräldrar med barn upp till 12 år tycker dessutom att det mest negativa när barnen är sjuka är att man själv eller andra i familjen också ska drabbas, det visar en rapport från Novus utförd på uppdrag av ColdZyme.

– Man får förutsätta att risken ökar att ens barn blir förkylt om man åker ut och reser eller träffar släkt och vänner, säger Younis Khalid, barnläkare och verksamhetschef på Knodd.

Resor med kollektivtrafik eller vistelse i andra folksamlingar som köpcentra, mataffärer, restauranger och caféer och liknande innebär en exponering för många andra personer och därmed en ökad smittorisk. Ett tips inför påsken är därför att om möjligt resa i egen bil för att inte exponera barnet för andra personers smittor och tvärtom, och för att kunna stanna och ta pauser när det behövs.

– Varje kontakt med en person ökar risken för smitta, så ju fler barnet träffar, desto större risk för smitta. Ett spädbarn som bara ligger nedbäddat i en barnvagn är visserligen mer skyddat om barnet inte träffar någon på nära håll, och utomhuspromenader går förstås bra eftersom smittorisken är avsevärt mycket mindre utomhus. Att träffa släkt och vänner brukar däremot ofta innebära att man är inomhus och att de gosar med barnet på nära håll, så i de fallen får man anta att det är en högre risk för smitta.

Om barnet väl drabbats av förkylning finns det några saker man kan tänka på, som om man verkligen ska ut och resa.

– Orkar barnet och mår bra så går det att resa, även om barnet är förkylt. Undantaget är kanske de minsta barnen som är någon månad gamla, där kan du gärna avvakta med långresor oavsett om de är sjuka eller friska.

När man överväger att resa med barn som är förkylda eller inte behöver man också ta hänsyn till eventuella medresenärer och medpassagerare. Den hänsynen omfattar även vem man planerar att träffa och umgås med i påsk, särskilt om personen eller personerna är äldre och/eller har nedsatt immunförsvar.

– Det handlar om hur känsliga personerna ni ska träffa är, äldre personer med normalt immunförsvar för sin ålder går ofta bra att träffa, men man kan gärna hålla lite avstånd. Det gäller egentligen alla som träffar förkylda personer, inte bara äldre. För personer med nedsatt immunförsvar så är den personens läkare ofta bäst lämpad att svara.

Smittsamheten brukar vara som högst i början av sjukdomsperioden

– Generellt kan man anta att barnet är smittsamt så länge barnet har förkylningssymtom. Smittan sprids oftast via droppsmitta, det vill säga droppar av saliv som den sjuka hostar eller nyser ut, eller genom snor och slem. Ett större barn som hostar, nyser och snörvlar kan vara mer smittsamt än ett mindre barn som har mindre kraft i sina nysningar och därmed sprider smittan kortare sträcka, som mest är nästäppt, trött och febrigt.

Om man är orolig för sitt barn så är det alltid bättre att söka sjukvård råder Younis Khalid.

– Det värsta som kan hända är att du får höra att det var ”onödigt att söka”, för det är bättre att söka vård än att inte veta hur du ska hantera ditt barn eller att vara osäker på hur allvarlig sjukdomen är. Generellt kan man dock tänka att om man som förälder tycker att barnet har en tydlig förkylning, verkar må OK, orkar vara vaken och dricka någorlunda bra, och om man ser en bra effekt av febernedsättande om det behövs, så kan man fortsätta att sköta det hemma på egen hand.

Younis Khalid avslutar med att besvara frågan om man kan ge påskgodis och socker även när barnen är förkylda.

– Ja. Förkylningen i sig påverkar inte detta, men för riktigt små barn så kan du gärna fråga dig om barnet verkligen måste ha godis, oavsett förkylning eller inte. Med ett barn som däremot är flera år gammalt och som du ändå hade tänkt bjuda på godis om barnet varit friskt, behöver man inte tänka något annorlunda i och med förkylningen.

Det var i samband med informationskampanjen ColdZymes Förkylningsförsäkring under vabruari som Novus genomförde en omfattande rapport kring svenskar och förkylning på uppdrag av Enzymatica.

– Undersökningen visade att över hälften av föräldrarna med barn upp till 12 år är mest oroliga för barnets hälsa, vilket är fullt naturligt. Men på andra plats kommer just föräldrars oro över att man själv eller fler i familjen också drabbas. En oro vi behöver ta på allvar så därför går vi ut med den här informationen inför påsken. Med hjälp av förebyggande åtgärder och hjälpmedel, råd från läkare och myndigheter samt genom att tänka klokt kan vi gemensamt se till att alla får en riktigt fin och frisk påsk, säger Claus Egstrand, VD på Enzymatica.

Fakta: Hur vet jag om mitt barn är förkylt?

Vanliga förkylningssymtom hos barn är ungefär desamma som hos vuxna:

  • Snuva/nästäppa, som tillsammans med feber ofta är det största besväret, framför allt hos små barn som ammar/äter på flaska, eftersom det är svårt att ”suga med öppen mun” och de därmed har svårt att äta.
  • Feber, som ofta kan vara mycket högre än hos vuxna. 39–40 grader eller ibland ännu mer är inte ovanligt hos de minsta barnen.
  • Hosta och nysningar kan finnas även hos spädbarnen men är inte lika vanligt som hos större barn och vuxna
  • Allmän sjukdomskänsla, som trötthet, huvudvärk och ont i kroppen är svårt att säga om småbarn som inte kan kommunicera själv har, men ofta ser vi att barnen är trötta och hängiga, inte minst vid feber och om de har svårt att äta/dricka, vilket rimligtvis är ett uttryck för det vi brukar kalla att vi ”känner oss sjuka”.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: ColdZyme
Källa: Younis Khalid, barnläkare och verksamhetschef på Knodd www.knodd.se

You must be logged in to post a comment Login