Det har blivit billigare att åka tåg

By on 9 maj, 2023
En jämförelse mellan biljettpriserna 1990 och 2022 visar att det har blivit billigare att resa med tåg.
Foto: Transportstyrelsen

Det har blivit billigare att åka tåg, det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport Utveckling av utbud och priser på järnvägslinjer i 1990-2022.

– Den kortsiktiga utvecklingen är inte lika tydlig, men sett över tid har det blivit billigare att åka tåg, säger Jonathan Sundin, utredare, Transportstyrelsen.

Det har blivit billigare att resa med tåg om man ser över en längre period. En jämförelse mellan biljettpriserna 1990 och 2022 visar till exempel att de billigaste snabbtågsbiljetterna kostar nästan 75 procent mindre. Även andra biljettyper, såsom andraklassbiljetter, har blivit billigare.

– Det är flera faktorer som spelar in. Värt att lyfta är de nya snabbtågen som kom på 1990-talet och breddade utbudet, och de rörliga biljettpriserna som gjort det möjligt att hitta billigare biljetter för resenärer som är ute i god tid, säger Jonathan Sundin.

Oklar trend på kort sikt

Prisutvecklingen det senaste decenniet ger en mer splittrad bild. Till exempel har snittpriset på snabbtågens första- och andraklassbiljetter minskat, samtidigt som de absolut billigaste snabbtågsbiljetterna ökat i pris. Tittar man endast på de senaste två åren så har de dyraste biljetterna blivit billigare – samtidigt som de billigare biljetterna blivit aningen dyrare.

– Här kan vi se hur tågresandet ser ut i spåren av pandemin. Prisutvecklingen pekar på att privatresandet har återhämtat sig och det finns stor efterfrågan på billiga biljetter. Däremot efterfrågas inte de dyrare biljetterna i samma utsträckning som tidigare, vilket tyder på att affärsresandet inte återhämtat sig i samma utsträckning, säger Jonathan Sundin.

Tåget oftast billigare än flyget

I tidigare års insamlingar har det varit tydligt att det vanligen är billigare att resa med tåg än med flyg, men i årets undersökning syns ett litet trendbrott. Mellan Stockholm och Göteborg och mellan Stockholm och Malmö går det att resa till ett lägre pris med flyg än med tåg.

– Det är ett fåtal avgångar per dag där flygpriserna är lägre. Troligtvis handlar det om enstaka biljetter för att attrahera de allra mest priskänsliga resenärerna, säger Jonathan Sundin.

De prisuppgifter som jämförts i rapporten gäller resor som bokats en vecka före avgång.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Transportstyrelsen

You must be logged in to post a comment Login