Dina glasögon kan vara en smittohärd

Av på 12 april, 2021

Studier visar att coronaviruset kan överleva i upp till 72 timmar på vissa ytor som plast, metall och glas. Bakterier och virus kan därmed samlas på dina glasögonglas.

I spåren av pandemin har fler blivit medvetna om hur pass ofta vi faktiskt rör oss i ansiktet, i genomsnitt handlar det om 23 gånger i timmen enligt en australiensisk studie. Att tvätta händerna ofta, noggrant och att använda handdesinfektion är några av rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten för att undvika smitta under pandemin. Eftersom coronaviruset är en så kallad droppsmitta är handhygien en viktig åtgärd för att inte sprida vidare viruset som kan bevaras på ytor som plast och metall i upp till 72 timmar. 

– Det är möjligt att vi tänker lite mer på att inte ta oss i ansiktet till följd av pandemin. Men fler använder också munskydd vilket gör att glasögonen immar igen, behöver rättas till och därför rengöras oftare. Handhygien är definitivt viktigt, men glasen samlar också på sig en hel del bakterier under en dag, även om de ser rena ut, säger Thomas Wikman Andersson, leg. optiker och produktchef på ZEISS. 

Med pollensäsongen på intåg är det fler som lider av irriterade och kliande ögon. Rekommendationen för de med synförändringar är att undvika linser till förmån av glasögon de dagar irritationen är som värst. Då är det lätt att glömma bort handdesinfektionen innan man rengör glasögonen och glasögonen åker på och av i stor utsträckning. 

– Det är en jobbig tid för många allergiker. När man upplever mycket klåda och irritation i ögonen är det extra svårt att låta bli att gnugga sig i eller runt ögonen. Då kan det uppkomma en ökad smittorisk om man inte är noga med sin handhygien och att hålla glasögonen rena blir extra viktigt, säger Thomas.

Så rengör du dina glasögon rätt

  • Undvik att putsa glasen med tröjan – den samlar på sig smuts och fett som förs över till glaset. Det kan också bidra till repor på glaset. En putsduk som ligger i ett glasögonfodral eller rengöringsservetter är det bästa. 
  • Imskydd är ett smidigt verktyg för att undvika immiga glasögon när munskyddet åker på, du dricker eller äter något varmt, temperaturen växlar eller liknande. Finns i form av spray hos de flesta optiker. 
  • Att desinficera dina glasögon är alltid viktigt, inte minst under coronapandemin. Det går bra att göra rent med desinficerande våtservetter.
  • Det absolut bästa är att ha en ytbehandling som dödar virus och bakterier som hamnar på glasen. Det kan du köpa hos din optiker när du beställer nya glas till dina glasögon. Den enda ytbehandlingen som finns på marknaden just nu med denna egenskap heter DuraVision AntiVirus Platinum. 
  • Om du använder mikrofiberdukar när du gör rent dina glasögon så är det viktigt att tvätta dukarna med jämna mellanrum för att bli av med smuts och bakterier. Tvätta dukarna på max 40 grader och undvik sköljmedel, det kan ge ränder i glasen när du använder duken. 

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa anpr

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in