Förändringar i serieträdet för herrar

By on 7 januari, 2017

SBBF har beslutat om ett antal förändringar i serieträdet inför säsongen 17/18.Superettan permanentas och spelas över hela säsongen. Fr.o.m. säsongen 2018/2019 blir det sista laget i Basketligan nedflyttat till Superettan.

Den senaste förändringen av serieträdet för herrar skedde inför säsongen 2013-2014 då bl.a. Superettan infördes. Superettan som spelas under våren som en fortsättning på Basketettan har varit en stor framgång och det har funnits en önskan att gå vidare och låta den spelas under hela säsongen.

Förändringarna i serieträdet är kittlande och utmanande i de delar som rör de två högsta serierna. Tanken med att förändringarna ska spetsa till Basketligan herr, som från säsongen 2018-19 kommer bestå av 10 lag, och renodla Superettan herr där 10 lag kommer att fajtas under en hel säsong om platser i Basketligan herr är rätt, säger Robert Andersson, Södertälje Kings och representant för Intresseföreningen Basketligan herr.

I samband med att denna fråga diskuterats har ett antal andra frågor behövts ses över och det arbetet har gjorts under hösten av en arbetsgrupp bestående av företrädare för föreningarna i Basketligan herr, Basketettan och Basketligan dam. Även SBBF Tävlingsutskott, Basketdistrikten och Förbundsstyrelsen har ingått i arbetsgruppen.

Det nya förbundsserieträdet blir en jämnare trappa med tre nivåer som minskar skillnaden. Att vi dessutom får en upp- och nedflyttning samt kval och slutspel mellan nivåerna kommer att ge både lagen och publiken så många fler spännande värdematcher än tidigare, säger Jeanette Linna, LF Future och Basketettans serieförening.

Detta beslut kommer att skapa starkare och bättre förbundsserier och är väl förankrat hos såväl liga- som div 1 herr föreningarna, säger Jan Holmin, ordförande i Tävlingsutskottet, SBBF.

De förändringar som Förbundsstyrelsen nu beslutat om är i korthet:

  • Fr.o.m. säsongen 2017-2018 kommer Superettan herr att spelas under hela säsongen och bestå av tio lag som spelar 27 omgångar. De lag som denna säsong spelar i Basketettan herr kommer att kunna anmäla sig och platser tilldelas utifrån placeringen denna säsong.
  • Det lag som vinner Superettan fr.o.m. säsongen 2017-2018 avancerar upp till Basketligan utan kval. Det lag som kommer tvåa kvalar mot det lag som placerar sig på 9:e plats i Basketligan herr denna säsong.
  • Det sämst placerade laget i Superettan flyttas ner till Basketettan och det näst sämsta får kvala.
  • Fr.o.m. säsongen 2018-2019 skall Basketligan herr bestå av 10 lag. Det eller de lag som placerar sig sämre än 9:a säsongen 2017-2018 flyttas ner till Superettan och det lag som placerar sig på 9:e plats får kvala mot 2:an i Superettan.
  • Inga dubbellicenser får förekomma mellan Basketligan och Superettan. Däremot mellan föreningar i Basketligan/Superettan och Basketettan och nedåt. Maxåldern sänks från 23 till 20 år.
  • Basketettan kommer att bestå av 2 x 10 lag, uppdelade i en Norra och en Södra serie. De två bästa i varje serie går till Final Four där segraren går direkt till Superettan och tvåan får kvala.
  • Riksbasketgymnasierna i Mark och Luleå har inte någon friplats i den nya Superettan. Däremot kan de på sportsliga meriter spela där.

De förändringar i förbundsserieträdet för herrar som nu införs är jättespännande och det är mycket positivt att det är de närmast berörda, nämligen föreningarna i förbundsserierna har varit de drivande i denna process. Vi ser fram mot en ökad konkurrens med många spännande matcher på alla nivåer där varje match kommer att vara betydelsefull. Att vi bara gör förändringar på herrsidan nu är inte konstigt. På damsidan har vi redan gjort flera förändringar de senaste säsongerna och t.ex. minskat antalet lag i Basketligan dam till 10. Våra serieträd och spelformer kommer alltid att justeras över tid beroende på hur basketen utvecklas, säger Mats Carlson, ordförande i Svenska Basketbollförbundet.

Läs förslaget i sin helhet här

Sport | Basket
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login