Förslag om socialförsäkringsskydd för gravida

By on 10 juni, 2023
Arkivbild

Regeringen har tagit emot förslag om hur socialförsäkringsskyddet för gravida ska kunna moderniseras, det är angeläget att underlätta för gravida kvinnor att kunna fortsätta att arbeta i hög utsträckning under graviditeten.

De som inte kan det ska ha ett tryggt och förutsebart socialförsäkringsskydd. Nu har utredningen ”Ett modernare socialförsäkringsskydd för gravida” lämnat sina förslag till regeringen.

Utredningen har sett över framför allt regelverken för graviditetspenning och sjukpenning men även hur kunskapen om risker i arbetsmiljön för gravida kan stärkas samt undersökt vilka åtgärder som bör vidtas för att möjliggöra för gravida kvinnor att fortsätta att arbeta.

– Kvinnor i Sverige har ett högt arbetskraftsdeltagande, även efter att de blivit föräldrar. Att ge förutsättningar för kvinnor att kunna fortsätta att arbeta under graviditeten är högt prioriterat för mig. Det är viktigt att arbetsgivarna gör anpassningar av arbetet för gravida medarbetare. I de fall den gravida kvinnan inte kan fortsätta att arbeta på grund av fysiskt påfrestande arbete, risker i arbetsmiljön eller på grund av sjukdom ska socialförsäkringssystemet vara tryggt och pålitligt. Jag ser nu fram emot att ta del av förslagen och analyserna, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

Förslagen kommer nu att beredas i Regeringskansliet.  

Hälsa/Politik | Sverige
Örebronyheter

Källa: Socialdepartementet

You must be logged in to post a comment Login