Gör skillnad donera spermier

By on 3 oktober, 2023
Bild: Region Örebro län

Det är brist på spermiedonatorer, vill du göra skillnad genom att donera spermier? Ofrivillig barnlöshet är något som man kanske inte pratar om så mycket, att inte kunna bli gravid kan bero på många olika saker.

Vid reproduktionscentrum på USÖ utreds ofrivilligt barnlösa, dit kommer också män och kvinnor som vill donera spermier eller ägg. Ibland är det nödvändigt med spermie- eller äggdonation för att en graviditet ska bli till.

Just nu är det brist på spermiedonatorer. Är man man och mellan 23 och 45 år kan man anmäla intresse för att bli spermiedonator.

För att bli spermiedonator behöver du uppfylla vissa kriterier:

  • Du får inte ha några allvarliga eller smittsamma sjukdomar.
  • Du får inte ha några allvarliga ärftliga sjukdomar i släkten.
  • Du måste vara psykiskt frisk.
  • Du får inte ha något missbruk.
  • Du får lämna prover som visar att du har fungerande spermier

Om man funderar på att bli spermiedonator, kommer man att få prata med en kurator för att berätta lite om sig själv. Man blir testad för olika infektionssjukdomar och får lämna ett spermieprov för att se kvaliteten på spermierna.

Här kan du läsa mer om spermiedonation och hittar också kontaktuppgifter till reproduktionscentrum på Universitetssjukhuset Örebro – https://www.regionorebrolan.se/sv/vard-och-halsa/universitetssjukhuset-orebro/hybridsidor/fertilitetsenheten-uso/donera-spermier/

Hälsa | Örebro
Örebronyheter

Källa: Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login