Här är jultraditionerna ungdomar vill förändra

Av på 6 december, 2018

Tre av fem unga svenskar upplever en eller flera jultraditioner som omoderna och i behov av förnyelse, fyra av fem skulle till och med kunna tänka sig att stryka en eller flera jultraditioner. Det visar Coca-Cola Sveriges rapport Den Stora Juluppdateringen som är framtagen tillsammans med Ungdomsbarometern.

Vad säger ungdomarna om de etablerade jultraditioner som finns idag? För att göra julen mer inkluderande och modern kan det vara dags att se över gamla traditioner och uppdatera julen utifrån samtidens preferenser. Inför julen 2018 har Coca-Cola tillsammans med Ungdomsbarometern frågat Sveriges 16–19-åringar om, och i sådana fall hur, de skulle vilja uppdatera julen.

Jultraditionerna unga vill uppdatera – Alkohol- och köttfritt julbord, ny julmusik och kompishäng
Bland Sveriges ungdomar upplever tre av fem en eller flera jultraditioner som omoderna och i behov av förnyelse. En av de traditioner som flest unga vill uppdatera är julbordet. Varannan vill förändra julbordet på ett eller annat sätt, 47 procent av dessa vill lägga till fler alkoholfria drycker. 35 procent vill addera fler vegetariska och/eller veganska rätter. Andra exempel på traditioner som unga vill uppdatera är julmusik (52 %) och umgänget med vänner (56 % önskar umgås mer med sina vänner kring jul).

Jultraditionerna unga kan vara utan – Julkort och jultomten går bort
4 av 5 av Sveriges ungdomar skulle kunna tänka sig att stryka en eller flera jultraditioner. Den tradition som flest kan tänka sig att vara utan är julkort och andra julhälsningar (42 %) följt av jultomten (40 %) och Kalle Anka på tv (30 %).

– Siffrorna i rapporten speglar i mångt och mycket Ungdomsbarometerns årliga kartläggning av Sveriges ungdomar från tidigare i år. Exempel på generationsspecifika mönster är till exempel önskan om fler alkoholfria dryckesalternativ och fler vegetariska och veganska rätter på julbordet som grundar sig i en hälso- och miljömedvetenhet hos dagens ungdomar. En intressant avvikelse vi kan se är att få vill kompromissa med sina julklappar – trots att miljö- och klimatfrågor står högt på dagens ungdomars agenda i övrigt, säger Anton Landehag, expert samhälle och livsstil, Ungdomsbarometern.

Jultraditionerna unga vill bevara – Släkt och familj är viktigast (och julklapparna)
Den mest heliga jultraditionen för Sveriges ungdomar är umgänget med släkt och familj som endast 5 procent kan tänka sig att vara utan. Efter umgänge med familj och släkt är det få som vill vara utan traditioner som julpynt (7 %), julgran (9 %) och julklappar (13 %).


Mer fakta från rapporten ”Den Stora Juluppdateringen”

Jultraditionerna unga vill uppdatera:

 • Juldryckerna – 57 procent önskar uppdatera dryckerna på julbordet. 47 procent av de som vill uppdatera julbordet önskar en vit jul med fler alkoholfria alternativ.
 • Julbordet – 50 procent tycker att maten på julbordet borde förnyas på ett eller annat sätt. 35 procent har en önskan om att addera fler vegetariska och veganska rätter.
 • Julmusiken – 52 procent vill förnya julmusiken, 61 procent vill uppdatera julmusiken med nya jullåtar och/eller remixer av gamla jullåtar.
 • Skärmtid – 41 procent anger att de i snitt spenderar mellan två och tre timmar vid en skärm som inte är tv:n på julafton. Det finns dock en önskan om mindre skärmtid, 61 procent önskar att de spenderade noll eller max en timme framför skärmen på julafton.
 • Kalle Anka på tv – var femte vill förnya Kalle Anka på tv. Nästan hälften av de som vill förnya traditionen (49 %) har angett att de hellre spelar spel med familjen än att titta på Kalle Anka.
 • Julstress – 6 av 10 unga upplever stress kring jul, 65 procent önskar minska julstressen.
 • Umgänge med vänner – 56 procent önskar att de spenderade mer tid med sina vänner under julen.
 • Julpyntet – 35 procent vill att julpyntet ska vara mer miljövänligt.

Jultraditionerna unga kan vara utan:

 • Julkort och julhälsningar – 42 procent kan tänka sig att vara utan julkort och julhälsningar.
 • Jultomten – 40 procent kan tänka sig att ta bort tomten helt från sitt julfirande.

Jultraditionerna unga vill bevara:

 • Umgänge med familj och släkt – få (5 %) kan tänka sig vara utan sina släktingar och familj på julafton, 43 procent önskar till och med att de spenderade mer tid med familj och vänner under jul.
 • Julpynt – endast 7 procent kan tänka sig att vara utan julpynt. 34 procent vill dessutom öka mängden julpynt hemma och/eller i offentliga miljöer.
 • Julgranen – endast 9 procent kan tänka sig att slopa julgranen.
 • Julklappar – endast 13 procent kan tänka sig att strunta i julklappar, 58 procent vill behålla traditionen med julklappar som den är.

Regionalt
Örebronyheter

Om undersökningen: Undersökningen gjordes tillsammans med Ungdomsbarometern med över 1 000 ungdomar mellan 16–19 år från hela Sverige. Fältperiod 1–12 november 2018.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in