Hög sjuknärvaro bland anställda i handeln

By on 25 september, 2023
Bild: Handelsanställdas Förbund

Sju av tio i handeln jobbar trots att de är sjuka, det visar en ny rapport från Handelsanställdas förbund. De vanligaste anledningarna att folk går sjuka till jobbet är att de inte vill lämna kollegorna i sticket, och att de helt enkelt inte har råd att stanna hemma.

Det brukar heta att dagens sjuknärvaro är morgondagens sjukfrånvaro. Ändå är det hela 7 av 10 av anställda i handeln som jobbar trots sjukdom. 3 av 10 gör det ofta, visar rapporten “Sjuk på jobbet”.

Med slimmad bemanning på arbetsplatserna är det svårt att missa en dag från jobbet då man vet att kollegorna kommer få det tufft, slår rapporten fast. Handels förbundsordförande Linda Palmetzhofer menar att arbetsgivarna i handeln måste ta ett större ansvar för att se till att det finns en ordentlig bemanning.

– Många arbetsgivare väljer att inte täcka upp när det uppstår luckor i bemanningen. Det gör att många anställda i handeln känner sig tvingade att gå till jobbet, trots sjukdom, eftersom man vet att kollegorna annars kommer att få det tufft. Arbetsgivarna ta sitt ansvar och se till att det finns bra grundbemanning och bättre bemanningsplanering, säger Linda Palmetzhofer.

En annan orsak till den höga sjuknärvaron är karensavdraget. Många i handeln har otrygga anställningar, jobbar ofrivillig deltid eller har fått sin arbetstid hyvlad, vilket gör att lönen ofta är låg.

– Karensavdraget gör Sverige sjukare. Vi är det enda landet i Norden som har ett sånt system. Det är absurt att den som blir sjuk måste fråga sig: har jag råd att stanna hemma? Så kan vi inte ha det i ett rikt land som Sverige. Regeringen måste skrota karensavdraget en gång för alla. Alla förtjänar en lön att leva på, även om man blir sjuk, säger Handels förbundsordförande Linda Palmetzhofer.

Karensavdraget är det avdraget som görs på ens sjuklön när du varit sjuk, och innebär att du förlorar pengar på att stanna hemma från jobbet.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Handelsanställdas Förbund

You must be logged in to post a comment Login