Kontaktlösa kortbetalningar fortsätter att öka

By on 27 februari, 2023
Bild: Nets

Kontaktlösa kortbetalningar fortsätter att öka, nu 8 av 10 i Sverige. Andelen kontaktlösa kortbetalningar fortsatte att öka under 2022, i Sverige ökade andelen från 73 procent i slutet av 2021 till 83 procent i slutet av 2022.

För hela Norden ökade andelen från 82 till 88 procent. Danmark är fortsatt i topp med drygt 90 procent.

Nets, en del av den ledande europeiska betalleverantören Nexi Group, släpper ny statistik från kortbetalningar i fysiska försäljningsställen, inklusive mobilbetalningar via betalkort, som visar att svenskarna fortsätter att blippa allt mer.

Under 2022 ökade andelen kontaktlösa kortbetalningar från 73 till 83 procent. Andelen är fortsatt högst inom detaljhandeln, livsmedelsbutiker och restauranger med omkring 90 procent. I slutet av 2019 var den totala andelen kontaktlösa betalningar endast 42 procent, och har således fördubblats sedan dess. Pandemin var en stark drivkraft för ökat blippande.

I hela Norden – en region känd som ledande inom digitala betalningar – ökade andelen kontaktlösa kortbetalningar från 82 till 88 procent. Danmark är alltjämt ledande med drygt 90 procent. Norge som var betydligt efter för bara ett par år sedan är strax bakom med 87 procent. Finland är numera sist och ökar inte nämnvärt, vilket sannolikt beror på att köp som överstiger maxgränsen på 50 EUR kräver att betalkortet sätts in i terminalen.

– I Sverige har andelen kontaktlösa betalningar ökat dramatiskt de senaste åren och vi knappar nu in på Danmark och Norge. Kontaktlösa betalningar är positivt för både handlare som får ett snabbare betalningsflöde liksom för konsumenterna som kan betala enklare, säger Louise Richardson, Sverigechef för Nets.

Statistik från Nets Nordic Payment Report 2022 visar också nästan 9 av 10 svenskar använder kontaktlösa betalningar ofta eller ibland. Drygt 6 av 10 värdesätter betalsättet högt eller mycket högt.

Beloppsgränsen för kontaktlösa betalningar är enligt EU-lagstiftning 50 EUR och innebär därmed ett tak (400 kr i Sverige). Kontaktlösa betalningar via mobila enheter så som Apple Pay och

Samsung Pay fungerar på alla betalterminaler med kontaktlös NFC-funktion, men har ingen transaktionsgräns då köpet valideras på mobilen. Swish använder QR-kod, mobilnummer eller Bluetooth och är inte kopplat till ett specifikt betalkort.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Nets

You must be logged in to post a comment Login