Nästan hälften av svenskarna använder aldrig kontanter

By on 17 oktober, 2023
Arkivbild

46 procent av svenskarna använder aldrig kontanter som betalmedel vid handel i fysiska butiker, enligt en konsumentundersökning i Nets senaste betalningsrapport. Mobilbetalningar har tagit över som det näst mest föredragna betalalternativet när svenskarna handlar i fysiska butiker, där Swish och Apple Pay leder i popularitet.

– Det är en anmärkningsvärd utveckling vi ser när det gäller svenskarnas användning av kontanter. Vi har gått från att ha plånböcker med kontanter, till plånböcker utan kontanter och har nu i allt högre grad ingen fysisk plånbok med oss alls, säger Louise Richardson, Sverigechef på Nets, som är en del av Nexi.

Det är nu nästan en majoritet av svenskarna som uppger att de aldrig betalar sina köp med kontanter. Trenden att svenskarna föredrar digitala betalningar har pågått länge och når nya höjder varje år, medan användningen av kontanter fortsätter att minska. Förra året uppgav omkring en tredjedel av svenskarna att de aldrig använde kontanter som betalmedel.

I år har andelen ökat till hela 46 procent, och i åldersgruppen 18-29 år är den så hög som 51 procent. Endast ett par procent av svenskarna föredrar fortfarande kontanter, och nästan hälften av dessa gör det av principiella skäl då de anser att kontanter bör finnas kvar som ett betalalternativ.

Kort och mobilbetalningar dominerar inom fysisk handel

Kortbetalningar och mobilbetalningar dominerar numera i Sverige. Mobilbetalningar har tagit över som det näst mest föredragna betalsättet för svenskarna i fysiska butiker. Upp till en femtedel föredrar nu detta. Huvudorsaken är att man upplever mobilbetalningar som enkla att använda och är praktiska eftersom man inte behöver ha med sig en fysisk plånbok.

Swish är mest populärt men kortbaserade mobilbetalningar så som Apple Pay ökar mest, eftersom de senare använder samma trådlösa teknik som kontaktlösa kortbetalningar. Endast 14 procent av svenskarna använder aldrig mobilbetalningar, och andelen är bara något högre bland äldre.

Frekvensen varierar dock kraftigt: endast två procent av svenskarna som är 65 år eller äldre använder mobilbetalning dagligen, jämfört med hela 17 procent bland dem som är 18-29 år.

Kort som betalmedel i fysiska butiker dominerar totalt i Sverige. Ingen av de tillfrågade uppger att de aldrig använder kort i fysiska butiker. Sverige har en mycket väl utbyggd infrastruktur för kortbetalningar, så som i våra nordiska grannländer. 56 procent av svenskarna använder kortbetalningar dagligen och 38 procent använder det varje vecka.

Andelen kontaktlösa betalningar av alla kortbetalningar har ökat dramatiskt de senaste åren. Under första halvåret stod kontaktlösa betalningar för 85,6 procent av alla kortbetalningar, vilket är nästan jämförbart med Norge men något lägre än Danmark, där andelen uppgår till hela 93,6 procent under samma period.

I början av 2020 stod kontaktlösa betalningar för endast 43 procent av alla kortbetalningar i Sverige, och då använde två tredjedelar av svenskarna inte betalmetoden överhuvudtaget.

Bengt Nilervall, betalningsexpert på Svensk Handel, kommenterar utvecklingen:

– På ett tioårsperspektiv har det skett en enorm utveckling. Förut dominerade kontanter och kortbetalningar i fysiska butiker men utvecklingen för de två betalsätten har gått helt skilda håll. Vi gått från kort med pinkod till chipkort utan pinkod dvs kontaktlösa kortbetalningar, och idag ligger allt fler kort i mobilen. Antalet kortbaserade transaktioner har ökat extremt mycket medan kontanter har gått det motsatta hållet med radikalt färre transaktioner. På många sätt är denna utveckling bra men det finns också utmaningar för ett antal grupper som har svårt i den digitala utvecklingen och här behöver vi hitta bra lösningar, säger Bengt Nilervall på Svensk Handel.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Nets
Läs mer om hur svenskarna handlar och betalar inom fysiska försäljningsställen i Nets nya rapport Nordic Payment Report här: https://insights.nets.eu/sv-SE/publication/nordic-payment-report-2023

You must be logged in to post a comment Login