Ny studie ska mäta förekomsten av antikroppar mot covid-19

Av på 22 mars, 2021
Arkivbild.

Folkhälsomyndigheten genomför under vecka 17 en studie för att mäta hur många som har antikroppar mot viruset som orsakar covid-19 i Sverige. Studien genomförs nationellt genom att slumpvis utvalda personer i en deltagarpanel tillfrågas om de vill delta i provtagningen.

Inbjudan att delta skickas under den här veckan ut till cirka 4 500 personer där merparten tidigare har deltagit i nationella undersökningar av pågående covid-19-infektion. Endast inbjudna personer kan anmäla sig till studien och det är helt frivilligt att delta.

Deltagarna får själva lämna ett blodprov genom ett stick i fingret i sitt hem. Blodet samlas därefter upp på filterpapper och skickas till ett laboratorium. Provet analyseras för att undersöka om det finns antikroppar mot SARS-CoV-2, viruset som orsakar covid-19, i blodet.

Syftet med studien är att få en djupare kunskap om smittspridningen i befolkningen och det immunsvar som väcks i kroppen efter infektionen. Studien är en av flera undersökningar som genomförs av Folkhälsomyndigheten för att få en övergripande bild av smittspridningen i landet.

Resultaten från antikroppsstudien väntas vara klara i början av juni.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Folkhälsomyndigheten

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in