Nyföretagandet ökade under 2014

Av på 7 januari, 2015

Antalet nyregistrerade företag hos Bolagsverket ökade med tre procent under 2014, och december innebar en ökning för femte månaden i rad. Totalt registrerades 62 368 nya företag hos Bolagsverket under hela 2014, en ökning med 1 841 företag i de fyra vanligaste företagsformerna. I december månad ökade antalet nya företag med drygt 11 procent.

Andra halvan av 2014 har med undantag av juli inneburit en ökande trend för nyföretagandet, efter en ganska svag inledning på året.

Under 2013 registrerades 60 527 nya företag, vilket var en nedgång med två procent i jämförelse med 2012 då 61 775 företag nyregistrerades. 2014 uppvisar högre siffror än både 2013 och 2012, men når inte upp i 2011 års nivå, då hela 69 295 nya företag registrerades.

– Sammantaget var 2014 ett bra år för nyföretagandet, även om det inte går att jämföra med rekordår som 2011. Sett ur ett längre perspektiv är 62 368 nya företag under 2014 en hög siffra, säger Ulf Karnell, kommunikationschef på Bolagsverket.

Under december månad 2014 nyregistrerades 5 907 företag på Bolagsverket jämfört med 5 307 i december 2013, en ökning med 11,3 procent eller 600 företag.

– Antalet nyregistrerade aktiebolag ökade i december med över 20 procent, och så har det sett ut under större delen av 2014. Aktiebolagen ökade totalt sett med 7,5 procent under 2014 och är den klart populäraste företagsformen idag. Det är en tydlig trend ända sedan revisionsplikten för mindre aktiebolag slopades 2010, samtidigt som kravet på aktiekapital sänktes, säger Ulf Karnell.

– Många nyföretagare föredrar aktiebolagsformen då den kan upplevas som tryggare för företagaren, jämfört med att driva verksamhet som enskild näringsidkare eller i ett handelsbolag. Det går snabbt och är relativt enkelt att starta ett aktiebolag idag. Samtidigt har man fortfarande t ex en skyldighet att lämna in sin årsredovisning i tid, och det gäller även om man har slopat revisorn.

Statistiken avser de fyra vanligaste företagsformerna som registreras hos Bolagsverket; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Den omfattar inte de enskilda näringsidkare som enbart har skaffat F-skattsedel hos Skatteverket.

Efter helgerna är nu handläggningstiderna på Bolagsverket omkring 4 arbetsdagar för att registrera ett nytt aktiebolag, och runt 10 dagar för övriga företagsformer samt för att göra de vanligaste ändringarna i ett företag.

Aktuella handläggningstider och tips för snabbare handläggning på Bolagsverket finns under länken ”Våra handläggningstider”.

Statistik om företag och föreningar
Bolagsverket presenterar regelbundet statistik om registrerade företag och föreningar i Sverige. I vår webbtjänst ”Statistik om företag och föreningar” (se länk) finns uppgifter om såväl nyregistrerade som avslutade företag och föreningar. Statistiken uppdateras i början av varje månad. Du kan själv söka och välja mellan olika företagsformer, geografiska områden och tidsperioder. Du kan även se resultatet presenterat som diagram.

Nyföretagarbarometern
I Nyföretagarbarometern, som är ett samarbete mellan NyföretagarCentrum Sverige och Bolagsverket, presenteras regelbundet dagsfärsk statistik över nyföretagandet i Sverige och antalet nyregistrerade företag i alla Sveriges kommuner och län.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in