Över 20 000 kvinnor som utsatts för sexuellt våld under kriget måste få upprättelse

By on 13 september, 2017
En kvinna blickar ut över sitt förstörda hem i östra Bosnien. Det är få av de kvinnor som utsattes för sexuellt våld under kriget som fått hjälp, vare sig ekonomiskt eller medicinskt eller psykologiskt.

Ett kvarts sekel efter det att kriget startade har 20 000 kvinnor som utsattes för sexuellt våld under kriget i Bosnien och Hercegovina 1992-1995 fortfarande inte fått upprättelse, det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

I rapporten ”We need support, not pity: Last chance for justice for Bosnia´s wartime rape survivors” dokumenteras de fruktansvärda fysiska och psykologiska följderna av övergreppen och de oförsvarliga hinder som gör att kvinnor inte får tillgång till vare sig det stöd de behöver – i form medicinsk och psykologisk vård samt ekonomisk kompensation – eller till den juridiska upprättelse som de har rätt till.

Rapporten baserar sig på research under två års tid och visar på hur systematiska hinder i kombination med brist på politiskt samförstånd har förpassat en hel generation av överlevare till fattigdom och svåra förhållanden.

Under kriget utsattes tusentals kvinnor och flickor för våldtäkter och annat sexuellt våld av militären och milisgrupper. Många hölls som slavar, de torterades och gjordes gravida med tvång i så kallade ”våldtäktsläger”. En av de som Amnesty talat med är Elma. Hon var gravid i fjärde månaden när hon togs till ett våldtäktsläger, där blev hon utsatt för gruppvåldtäkter dagligen.

– De hade på sig rånarluvor och frågade mig om jag kunde gissa vem som fanns ovanpå mig, de var alla pojkar från byn.

Som ett resultat av de fysiska övergreppen fick hon missfall och kroniska skador på ryggraden. Efter 25 år har Elma, som är arbetslös, fortfarande inte fått någon meningsfull ekonomisk kompensation från staten och hon är i desperat behov av medicinsk vård och psykologisk hjälp.

Sedan krigsrättegångarna började i Bosnien 2004 har mindre än 1 procent av det totala antalet uppskattade fall av sexuellt våld under kriget behandlats rättsligt. Domstolarna i landet har bara slutfört 123 fall där det ingår ett åtal om sexuellt våld. Och även om antalet åtal har ökat de senaste åren måste mycket mer göras för att säkerställa att förövarna straffas.

Långsam och otillräcklig rättssskipning har avskräckt överlevare från att träda fram och undergrävt förtroendet för rättssystemet – och därmed skapat en total känsla av straffrihet.

Arbetslösheten är mycket hög bland kvinnor som utsatts för sexuellt våld och de är en ekonomiskt utsatt grupp. Det är bara runt 800 överlevare som fått någon form av månatlig ekonomisk kompensation för det de varit utsatta för. Eftersom det saknas ett nationellt skadeståndsprogram måste överlevare navigera genom ett komplext nätverk av sociala stödformer och juridiska processer via olika domstolar i sina försök att få rättvisa.

Beroende på var i landet du bor är det också olika vilken slags hjälp du kan få tillgång till. Republika Srpska erkänner till exempel inte att personer som överlevt sexuellt våld under kriget utgör en egen kategori av människor som blivit utsatta för krigsbrott, vilket gör det extra svårt för dem att få tillgång till hjälp där. 

(Republika Srpska är den ena av Bosnien och Hercegovinas två självstyrande enheter. Den andra är Federationen Bosnien och Hercegovina).

– Myndigheterna måste ta bort de diskriminerande hinder som gör att kvinnor inte får tillgång till skadestånd och istället ersätta dessa med åtgärder som garanterar samma skydd och stöd åt alla överlevare, oavsett var du bor, säger Gauri van Gulik, chef för Amnestys Europakontor.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login