Planeten har inte råd med för stor julhandel

Av på 10 november, 2018
Arkivbild

Nu inför julen är vi på väg mot en av de största tiderna av överkonsumtion någonsin. För nästan varje år köps det mer och mer – och trots att många sektorer minskar sina klimatutsläpp, så kom nyligen SCB med nyheten att klimatpåverkan i Sverige ändå ökar igen, främst på grund av tillverkningsindustrin.

Överkonsumtionen är elefanten i rummet som vi måste hantera. Om alla levde som vi i Sverige skulle det krävas cirka fyra jordklot med naturresurser – det är helt ohållbart, säger Alexandra Davidsson, talesperson för En köpfri dag och Generalsekreterare för Medveten konsumtion.

En färsk opinionsundersökning som YouGov genomfört på uppdrag av Krav visar att svenska folket håller med oss om att den allra viktigaste insatsen för att minska klimatpåverkan är att minimera sin konsumtion.

Vi har många förslag för hur vi även i praktiken kan göra konsumtionen mer hållbar, som vi kampanjar för nu 23/11 när vi globalt utmanar Black Friday med Buy Nothing Day och även White Monday innan Black Friday som går i den cirkulära ekonomins anda, säger Alexandra Davidsson.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in