Rabatt och grupptryck får fler att välja hälsosam mat

By on 24 april, 2023
Arkivbild

Sänkt pris och tydliga budskap om att andra väljer nyttiga alternativ är de effektivaste metoderna för att få fler att välja hälsosam mat i butiken, det visar en ny undersökning med insatser i matbutiker som gjorts på uppdrag av Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden.

Resultatet av undersökningen blev att barnfamiljers konsumtion av nyttigare brödsorter ökade med omkring 60–200 procent.

– Våra matvanor spelar roll för vår hälsa och det är hög tid att inse att vad vi väljer att äta påverkas av den miljö vi lever i. Idag är ohälsosam mat, läsk och godis både billigare, mer tillgängligt och kommer i ett större utbud än för bara några decennier sen. Och det i sin tur påverkar vilka val vi gör till exempel i matbutiken, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden.

För att ta reda på hur butiksmiljön kan påverka barnfamiljer att göra mer hälsosamma val har Cancerfonden och Hjärt-Lungfonden låtit göra en undersökning med beteendeförändrande insatser i tre livsmedelsbutiker. I undersökningen testades flera olika tekniker för att öka försäljningen av nyttigare bröd bland annat placering, skyltning och sänkt pris:

  • Att framhäva och ge rabatt på nyttigare bröd ökade försäljningen med 198 procent.
  • En ny placering och tydlig skyltning som lyfte fram nyttiga bröd som är populära bland andra barnfamiljer ökade försäljningen med 64 procent.
  • Att framhäva nyckelhålsmärkta bröd i en särskild placering gav dock ingen ökad försäljning.

– Ohälsosamma matvanor är en av de främsta riskfaktorerna för cancer och hjärt-kärlsjukdom. Den här undersökningen visar att vi med relativt enkla medel kan få fler att välja nyttigare alternativ i matbutiken. Genom att göra det lättare att välja rätt kan vi förebygga våra vanligaste folksjukdomar, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Samtidigt varnar Folkhälsomyndigheten om att våra matvanor försämras och att hälsoklyftorna mellan olika grupper växer. Sverige befinner sig just nu i början av en lågkonjunktur och de höga matpriserna har fått var tredje svensk att exempelvis köpa mindre frukt. Fyra av tio köper mindre färska grönsaker – och minskningen är störst bland de med lägst inkomster, visar ny statistik från Livsmedelsverket.

– Att hälsoklyftorna växer är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige. För att vända trenden krävs ett tydligt politiskt ledarskap och insatser från hela samhället. Att göra det enklare för människor att göra hälsosamma val i livsmedelsbutiken är ett enkelt sätt att stärka folkhälsan och minska hälsoklyftorna, säger Kristina Sparreljung.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Cancerfonden

You must be logged in to post a comment Login