Självmorden ökar bland unga

Av på 1 december, 2018

En rapport som släpps i dag från NASP, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention, vid Karolinska institutet, visar att självmorden bland 15-24-åringar ökar. Suicide Zero uppmanar i kampanjen ”Årets julklapp är gratis” att ge bort det finaste vi kan ge: vår tid och vår medmänsklighet.

I dag redovisar forskare vid NASP, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention, vid Karolinskainstitutetstatistik över antalet självmord från 1980-2017. Rapporten visar bland annat att antalet självmord bland 15-24-åringar ökar med lite under en procent per år. Ökningen har pågått sedan 1994. 

– Trots de mer än övertydliga varningstecknen prioriteras inte elevhälsan i den utsträckning som behövs. Därför ökar självmorden bland unga, säger Suicide Zeros generalsekreterare Alfred Skogberg.

Ungefär en tonåring i veckan tar sitt liv i Sverige. Det finns ungdomar som gör självmordsförsök eftersom de annars inte får hjälp. Är du inte direkt självmordsnära är det många som inte får det stöd de behöver.

Att tvingas genomföra ett självmordsförsök för att få hjälp är horribelt. Vi måste inse att ju snabbare vi stöttar och sätter in adekvat hjälp desto färre självmord. Vi måste därför se på psykisk ohälsa som bränder: ju förr vi släcker desto mindre blir de mänskliga och ekonomiska kostnaderna.

Suicide Zero lanserade i förra veckan kampanjen ”Årets julklapp är gratis”.

– Det finaste vi kan ge är vår medmänsklighet och vår tid. Vi vet också att frågor om självmordstankar inte utlöser dessa, utan tvärtom så måste vi bli bättre på att fråga om vi är oroade, och ta oss tid till att lyssna. Svaret du kan få kan vara början för en person att sätta ord på tankarna, något som kan vara direkt livsavgörande, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare på Suicide Zero.

Under december finns Suicide Zero i gallerior och på torg runt om i landet för att dela ut årets julklapp och sätta fokus på annat än kostsamma julklappar.

Varningstecken att vara extra uppmärksam på:

  • När någon drar sig undan från vänner och familj
  • Pratar om att andra skulle ha det bättre utan personen
  • Uppträder anmärkningsvärt och blir arg utan orsak
  • Mår betydligt bättre efter en depression
  • Är upptagen av döden och pratar om självmord
  • Skadar eller är oförsiktig med sig själv
  • Ger bort saker, skriver testamente, pratar vagt om att resa

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in