- Rattfylleri i Bohult Karlskoga
- Kvinna rånad av två personer
- Lastbil och personbil kolliderade på E18/E20
- Fler skuldsatta och högre totalskuld
- Flera världscuptävlingar i Sverige
- En cyklist rånades på Längbrogatan i Örebro
- Bilist körde påverkad på Landsväg 244
- Stor enighet i Norge – nu vill politikerna i Stortinget utreda Oslo-Stockholm
- Avslag på viktiga Yh-utbildningar inom samhällsbyggnad
- Försäkringsbolag erkänner könsdiskriminering
Sjukskrivning och förtidspension till följd av komplikationer

Sjukskrivning och förtidspension till följd av komplikationer orsakade av typ 2-diabetes kostar dubbelt så mycket som själva sjukvårdskostnaderna i sig, visar svensk studie.
Typ 2-diabetes ökar risken för komplikationer i hjärta-kärl, njurar, ögon och nerver. Dessa komplikation ger kostnader i sjukvården men också dubbelt så stora kostnader på grund av produktionsbortfall vid sjukfrånvaro samt förtidspension, det som numer heter sjuk- och aktivitetsersättning.
Det visar en svensk studie som presenterats på den amerikanska diabetesorganisationen ADA:s, American Diabetes Associations, vetenskapliga kongress.
Studien har genomförts av IHE, Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi, och Örebro universitet med stöd av Novo Nordisk, och är den största studien hittills av konsekvenser av diabeteskomplikationer för arbetsmarknaden. I den del av studien som presenterats på ADA kongressen har forskarna analyserat kostnader för sjukhusbaserad vård och produktionsbortfall ett enskilt år (2016) utifrån nationella hälso-, socialförsäkrings- och socioekonomiska register för 392 200 svenskar med typ 2-diabetes och matchade kontroller från befolkningen utan diabetes. Genom att använda data från och med 1997 kunde forskarna inkludera både kort- och långsiktiga effekter av komplikationer.
Resultatet visar att:
- Sjukhusvård kopplat till komplikationer var dubbelt så vanligt för personer med typ 2-diabetes som för kontrollgruppen som inte hade diabetes (26% vs 12 %).
- Det är vanligt med samsjuklighet och att personer har två eller flera diabeteskomplikationer samtidigt.
- Kostnader för produktionsförluster (sjukfrånvaro, förtidspensionering) som direkt kan hänföras till komplikationer av diabetes var dubbelt så hög jämfört med kostnaderna för sjukhusbaserad vård.
– Studiens resultat stöder ett fortsatt fokus i diabetes- och hjärtsjukvården på att minska och fördröja komplikationer hos personer med typ 2-diabetes. Det finns minst tre viktiga värden av detta: minskat lidande för personer med typ 2-diabetes, minskat behov av sjukvård och upprätthållande av arbetsförmåga och delaktighet i arbetslivet, säger Katarina Steen Carlsson, forskningsledare vid IHE, och forskare i hälsoekonomi vid Lunds universitet, medförfattare och en av de ansvariga för studien.
Johan Jendle, professor i medicin vid Örebro universitet och medförfattare till studien, menar att resurser behöver flyttas om.
– Vi behöver ett helt nytt tankesätt kring hur diabetesvården ska bedrivas och ha fokus på att reducera de komplikationer som ligger längre fram i tiden. Vinsterna syns inte här och nu utan kan ligga 10 år fram i tiden. Att då bedriva vården med ekonomiska glasögon för ett år i taget är att jämföra med att leta efter träd och skog på ett kalhygge, säger Johan Jendle.
Ekonomi | Hälsa Regionalt
Örebronyheter
Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in