Sömnlösa nätter så påverkas kroppen

By on 12 mars, 2024
Arkivbild

Sömn är en central del av vårt välbefinnande, lika viktigt för oss som mat och vatten. Under sömnen får kroppen en chans att återhämta sig, låta hjärnan vila och bearbeta dagens händelser och intryck.

Att sova är alltså a och o för att kroppen ska må bra, men vad händer i kroppen och hjärnan när vi går för lång tid utan ordentlig vila?

….

Dag ett: Försämrad koordination, minne och omdöme

Många av oss har säkert varit vakna under 24 timmar i sträck någon gång i livet. Kanske för att få klart den där arbetsuppgiften, i väntan på ett tidigt flyg, eller under de första utmanande månaderna av föräldraskap. Att ligga sömnlös en natt är ingen större fara, det kan hända oss alla.

Det påverkar inte heller kroppen i någon större utsträckning, även om du kan känna dig trött och lite virrig. Enligt en studie från europeiska samfundet för sömnforskning ökade risken för att återkalla falska minnen när en grupp män höll sig vakna i 24 timmar.

….

Dag två: Mikrosömn och förvirring

Går det så långt som 48 timmar utan sömn, kan man uppleva symptom på depersonalisering och derealisering, vilket innebär problem med att uppfatta sig själv och verkligheten. Chansen ökar också för att du stundvis hamnar i något som heter mikrosömn, helt enkelt mycket korta omedvetna sovstunder.

….

Dag tre till fyra: Betydande kognitiva brister och hallucinationer

Vid det här laget känner du dig troligtvis inte bara väldigt trött, utan din förmåga att fungera i vardagen börjar allvarligt försämras. Koncentrationssvårigheter blir mer påtagliga, och din förmåga att processa information och fatta beslut minskar drastiskt.

Det blir allt svårare att fokusera på uppgifter eller att komma ihåg ny information. Chansen för mikrosömn ökar, och du kanske till och med börjar hallucinera – du ser, hör eller känner saker som egentligen inte finns där.

….

Dag fem till sju: Allvarliga psykiska och fysiska hälsokomplikationer

Efter en hel vecka utan sömn ökar risken kraftigt för ett antal fysiska hälsoproblem, som högt blodtryck, stroke, hjärtinfarkt och diabetes. Det stör också immunförsvarets kritiska funktioner som normalt är aktiva när vi sover.

Detta leder till toxiska ansamlingar i hjärnan och blodomloppet eftersom kroppen inte kan göra sin vanliga nattliga städning. När kroppen inte får tillräckligt med sömn kan den inte heller reglera hormonerna på rätt sätt.

….

Även om effekterna av sömnbrist kan verka skrämmande, är det viktigt att komma ihåg att de oftast gäller extremfall. En natt utan sömn leder sällan till allvarliga problem. Vår kropp är resilient och klarar av sporadiska sömnlösa nätter. Vikten av goda sömnrutiner ska dock inte underskattas för vårt generella välbefinnande.

Jens Christoffersen, Lead Daylight Specialist på VELUX, ger sina tre bästa tips för en bättre sömnrutin:

 

01. Ta vara på dagsljuset

Dagsljus ökar vår vakenhet och förbättrar vårt humör under dagen, samtidigt som det hjälper till att reglera vår inre klocka. När vi får i oss naturligt ljus på morgonen blir vi piggare, medan reducerade ljusnivåer på kvällen gör att vi känner oss tröttare.

Ett enkelt sätt att öka sitt intag av dagsljus är att gå ut under lunchen, när solen står som högst och dagsljuset är som intensivast. Det är också bra att försöka sitta nära ett fönster under dagen för att maximera exponeringen för naturligt ljus.

– För oss som bor i Norden, där årstidernas växlingar innebär stora skillnader i dagsljusexponering, är det viktigt att maximera vårt intag av dagsljus under dagen. Särskilt viktigt är tillgången till dagsljus under morgontimmarna, eftersom det ökar vår vakenhetsnivå och förbättrar vår förmåga att prestera under resten av dagen. För att säkerställa en god nattsömn är det dock lika viktigt att minimera ljusinsläppet i sovrummet under natten, till exempel med hjälp av mörkläggningsgardiner, säger Jens Christoffersen, Lead Daylight Specialist på VELUX.

02. Regelbundna sömnvanor

Genom att gå till sängs och stiga upp vid ungefär samma tid varje dag kan du positivt påverka din dygnsrytm. Efter en tid av regelbundna sömntider vaknar många av sig själva, utan att behöva en väckarklocka!

03. Minimera skärmtid

Dagsljus har positiva effekter på vår dygnsrytm, men ljusexponering under kvällstid har motsatt effekt.  Speciellt ljuset från olika skärmar kan störa kroppens naturliga förberedelse för sömn genom att hämma den naturliga produktionen av melatonin, det som signalerar till vår kropp att det är dags att sova.

Det är därför bra att sluta använda dina enheter några timmar innan läggdags för en god natts sömn.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Velux
Källor:1177 (2023). Sömnsvårigheter. https://www.1177.se/liv–halsa/stresshantering-och-somn/somnsvarigheter/
Lo, JC et al. (2012). Effects of partial andacute total sleep deprivation on performance across cognitive domains,individuals, and circadian phase.
Reeve, S et al. (2015). The role of sleepdysfunction in the occurrence of delusions and hallucinations: A systematicreview.
Vandergriendt, C & Wilson,DR (2023). How Long Can You Go Without Sleep? Function, Hallucination, and More. https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/how-long-can-you-go-without-sleep

You must be logged in to post a comment Login