Svenskar tryggare med sin ekonomi idag än innan pandemin

Av på 11 september, 2021

Den ekonomiska osäkerhet som följt med pandemin har fått svenskarna att se över sin privatekonomi. Var fjärde har dragit ner på nöjesutgifter och var femte har börjat spara mer. Dessutom har intresset för inkomstförsäkringar skjutit i höjden. Åtgärderna har fått effekt, fler känner sig mer trygga med sin privatekonomi nu än innan pandemin bröt ut. Det visar en ny Sifo-undersökning från mySafety Försäkringar.

I en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av mySafety framkommer det att 70 procent av svenskarna känner sig trygga med sin ekonomi om sämre tider skulle komma. Det är en ökning med 2 procentenheter jämfört med förra året, då samma fråga ställdes precis innan pandemin bröt ut. 21 procent uppger att de känner sig otrygga jämfört med 26 procent i fjol.

– När pandemin bröt ut var osäkerheten stor och ingen visste vad de ekonomiska effekterna skulle bli. Det bidrog till att många såg över sin privatekonomi, bland annat genom att minska utgifter och öka sparandet, men även genom att förbättra sitt skydd vid arbetslöshet. På mySafety har vi till exempel sett en kraftig tillströmning till vår ekonomiska trygghetsförsäkring, säger PA Prabert expert på mySafety.

Åtgärder för att säkra privatekonomin

Den ekonomiska osäkerheten som pandemin förde med sig har gjort att många tagit tag i sin privatekonomi. Nära var fjärde, 23 procent, uppger att de dragit ner på nöjesutgifter, såsom restaurangbesök och shopping. Var femte, 19 procent, har sparat mer och var tionde, 11 procent, har sett över sina löpande utgifter såsom el och internet. Dessutom har allt fler funderat på hur vardagen skulle se ut vid arbetslöshet. Enligt Sveriges A-kassor anslöt sig fler än någonsin, 270 000 personer, till A-kassan. Totalt uppger 41 procent att de satt sig in i sin privatekonomi mer än tidigare.

Undersökningsresultaten i korthet:

  • 70 % känner sig trygga med sin ekonomi om sämre tider skulle komma
  • 23 % har dragit ned på nöjesutgifter som restaurangbesök, shopping etc. och 19 % har börjat spara mer sedan pandemin startade.
  • 11 % har aktivt börjat se över sina löpande utgifter som el, internet etc.
  • Totalt uppger 41 % att de satt sig in i sin privatekonomi mer än tidigare

Om undersökningen

Rapporten är baserad på en undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av mySafety Försäkringar. Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 8–16 maj 2021 och totalt intervjuades 3110 personer i åldern 16–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: mySafety Försäkringar

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in