Svenskarna oroliga för hudcancer – men var tredje erkänner slarv med solskyddet

Av på 28 mars, 2021
Arkivbild.

Enligt en ny undersökning från YouGov, på uppdrag av Evy Technology, är hela tre av fem svenskar antingen osäkra eller saknar kunskap helt om hur mycket solskydd som behövs för att uppnå fullgott skydd mot UV-strålar – och var tredje slarvar medvetet med insmörjningen.

Att svenskarna är oroliga över solens effekter står klart i en färsk YouGov-undersökning där nästan hälften (47 procent) av svenskarna svarar att de är oroliga för att få hudcancer när de solar. Ändå är det bara drygt var tionde (12 procent) som uppger att de vet hur mycket solkräm som behövs för ett fullgott skydd och är noggranna med att använda rätt mängd. Hela 3 av 5 (58 procent) vet inte, eller känner sig osäkra på, hur mycket solkräm som bör användas för att få ett tillräckligt skydd.

Var tredje svensk (30 procent) svarar dessutom att de inte är så noga med att använda rätt mängd, även om de vet hur mycket som behövs. Detta trots att sambandet mellan UV-strålning och hudcancer är välkända och att hudcancer är den cancersjukdom som ökat mest de senaste åren.1, 2

Stora kunskapsbrister – främst bland män och äldre
Vad gäller just mängden solkräm som behövs för att uppnå SPF-faktorn angiven på flaskan så är kunskapsskillnaderna stora – och männen sticker ut. Betydligt fler män (37 procent) än kvinnor (20 procent) uppger att de saknar kunskapen helt, och nedbrutet i åldersgrupper är skillnaden markant mellan de äldsta och de yngsta. Nästan hälften (42 procent) i åldersgruppen 60+ svarar att de vet inte hur mycket solkräm som behövs, vilket kan jämföras med 17 procent bland 18–29-åringarna.

– Det är många som prioriterar en hög solskyddsfaktor, men eftersom de flesta använder för lite solkräm när de väl smörjer in sig så blir solskyddsfaktorn i de allra flesta fall bra mycket lägre än man är medveten om. 50 procent av SPF 50 motsvarar t.ex. inte SPF 25 utan snarare SPF 2. Därför är mängden solkräm man faktiskt smörjer in sig med minst lika viktig som SPF-siffran på flaskan, säger Margret Pinto, vd på Evy Technology.

Undersökningen visar också att nästan var fjärde svensk (23 procent) har pigmenteringar eller andra hudförändringar som de tror beror på sitt solande. Men bara drygt en tredjedel (30 procent) uppger att de använder solkräm för att undvika ålderstecken.

FLER SIFFROR UR UNDERSÖKNINGEN

  • En tredjedel (30 procent) av svenskarna använder inte solskydd alls eller använder det bara om det börjar bränna på huden
  • Tre av fem svenskar (62 procent) använder bara solkräm när solen är framme/under sommarmånaderna
  • Det viktigaste när svenskarna väljer solskydd är långvarigt skydd (61 procent), så hög solskyddsfaktor som möjligt (41 procent) och att det är anpassat för känslig hy (29 procent).

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 17–19 februari 2021 har sammanlagt 1007 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Evy Technology 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in