Vem som helst kan drabbas men forskarna vet inte varför

By on 31 oktober, 2021
Foto: Barndiabetesfonden

Typ 1-diabetes kan drabba vem som helst, när som helst under livets gång och det finns fortfarande inget botemedel. Den 1 november inleds den internationella diabetesmånaden och då fokuserar Barndiabetesfonden på att öka kunskapen om sjukdomen och stödet till forskningen.

Idag lever 50 000 barn och vuxna i Sverige med den livshotande och obotliga sjukdomen typ 1-diabetes. Faktum är att Sverige och Finland har högst frekvens av typ 1-diabetes i hela världen. Vem som helst kan drabbas, när som helst under livets gång, och forskarna vet fortfarande inte varför vissa drabbas.

Om bara några dagar inleds den internationella diabetesmånaden (Diabetes Awareness Month). I samband med detta startar Barndiabetesfonden sin Blå Knuten-kampanj för att sprida kunskap om typ 1-diabetes och samla in pengar till typ 1-diabetesforskningen. Forskare har beskrivit orsaken till typ 1-diabetes som en knut som är mycket svår, men inte omöjlig att lösa. Därför kändes det självklart att knuten med den diabetesblå färgen blev Barndiabetesfondens officiella symbol för livet med typ 1-diabetes. Under diabetesmånaden uppmanar vi alla att hjälpa oss synliggöra sjukdomen genom att bära en blå knut och dela bilder av sin knut i sociala medier under hashtaggen #blåknuten. För att fler ska förstå allvaret med typ 1-diabetes kommer vi lyfta berättelser från drabbade familjer och forskarna som arbetar för ett botemedel.

På Världsdiabetesdagen den 14 november kommer Stockholm Live att tända Friends Arena i den diabetesblå färgen och Mall of Scandinavia kommer också lysa blått för att uppmärksamma typ 1-diabetes. Samma kväll sänds tv-programmet ”Beat Diabetes – Kampen för livet” för att belysa livet med diabetes och samla in pengar till forskningen.

– I Sverige lever 8 000 barn med typ 1-diabetes. Jag träffar många drabbade familjer som har det extremt tufft. Att leva med typ 1-diabetes innebär ständiga kontroller, lite sömn och stor oro för sina barn. Därför är det viktigt att berätta om hur svårt det är att leva med typ 1-diabetes. Under november kraftsamlar vi för att öka kunskapen om sjukdomen och samla in medel till livsviktiga forskningen. Det ska bli underbart att se Friends Arena och Mall of Scandinavia lysa blått på Världsdiabetesdagen den 14 november, säger Åsa Soelberg, generalsekreterare på Barndiabetesfonden.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa Barndiabetesfonden
Läs mer på https://www.barndiabetesfonden.se/blaknuten

You must be logged in to post a comment Login