Pigg men stabil bostadsmarknad

Av på 8 oktober, 2019
Arkivbild.

Priserna på bostadsrätter ökade med 1 procent i september, men villapriserna var oförändrade. Marknadsaktiviteten var hög med 5 000 fler försäljningar jämfört med samma månad förra året. Sammantaget ligger utvecklingen i linje med medlemmarnas prognos, kommenterar Mäklarsamfundets VD Björn Wellhagen.

I riket ökade bostadsrättspriserna med 1 procent, men i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg ökade de med 2 procent. På tolvmånadersbasis har bostadsrättspriserna ökat med 3 procent i såväl riket. Årstakten är högst i Stor-Malmö som är 7 procent upp på årsbasis.

På villamarknaden stod priserna stilla i riket som helhet, medan de steg 1 procent i Stor-Stockholm och Stor-Göteborg. Medelpriset på en villa i riket i september var 3 317 000 kr, att jämföra med medelpriset på den dyraste marknaden, Stor-Stockholm som var 5 768 000 kr.

– September bjöd på relativt hög aktivitet på bostadsmarknaden med betydligt fler försäljningar än jämfört med samma månad förra året. Ännu en signal på en pigg marknad är att budpremien börjar klättra uppåt. Utvecklingen ligger väl i linje med prognosen som landets fastighetsmäklare ger i vår senaste medlemsundersökning där de flesta tror på stillastående eller svagt ökande priser under årets sista kvartal, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in