Allt dyrare att skilja sig skilsmässorna minskar

By on 11 mars, 2023
Arkivbild

Förra året valde 21 465 par att skilja sig, vilket är 2 182 färre än året innan och 4 154 färre än 2020.

En minskning som är jämnt fördelat över landet.

Att skilja sig eller flytta isär är sällan enkelt och många kanske skjuter på beslutet när oron över ekonomin är större än vanligt.

– En skilsmässa innebär att de ekonomiska förutsättningarna förändras rejält, för ett genomsnittligt par kan det i år röra sig om drygt 7 000 kronor eller mer per månad, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

…………….

  Bor hela familjen i villa med ett gemensamt lån på 3 000 000 kr.

Kostnad per vuxen per månad

Båda flyttar till varsin BR med
2 000 000 kr var i lånKostnad per vuxen per månad
Så mycket dyrare per månad
Familjen A 17 505 kr 22 824 kr 6 807 kr
  Bor hela familjen i villa med ett gemensamt lån på
1 500 000 kr.Kostnad per vuxen per månad
Båda flyttar till varsin BR med
1 000 000 kr var i lånKostnad per vuxen per månad
 
Familjen B 16 403 kr 20 960 kr 7 596 kr
Om uträkningen – man har räknat med en bostadsrätt om 75 kvadrat som är belånad till 70 %. Man har räknat med en ränta på 3,6 % och en avgift på 3 500 kr för BR och avgifter för villan på 1 500 kr per månad. Man har inte räknat in amortering på respektive boende. Kostnader för mat, hushåll, kläder och hygien är tagna från Konsumentverket.

…………….

– Pengar och ekonomi kan bli besvärligt den dagen man är ensam om att stå för utgifterna. Det som brukar bli mest ekonomiskt kännbart efter en skilsmässa är att skaffa ett nytt boende och att vara ensam om boende- och övriga utgifter. Det kan också vara svårt att överhuvudtaget få lån med höga bostadspriser och krav på kontantinsats och amortering, säger Emma Persson.

Uträkningen inkluderar inte kostnader för själva isär-flyttningen (nya möbler, husgeråd), resor för barnen om föräldrarna väljer att bosätta sig långt ifrån varandra, semesterresor och ofta dubbla kläduppsättningar för barnen, i alla fall vissa baskläder.

Det går att förbereda sig för en skilsmässa. Här är några tips som kan vara bra att följa innan separationen:

  • Våga prata om de svåra ämnena, till exempel en eventuell separation innan det är ett faktum. Om ni har pratat om det innan det sker är det oftast lättare att ta sig igenom.
    .
  • Se över er gemensamma ekonomi. Hur ni fördelar pengarna och hur mycket ni betalar individuellt kan vara avgörande för om ni har en jämställd gemensam ekonomi eller inte. Läs på om procentuell uppdelning baserad på inkomst eller andra sätt att jämna ut skillnader.
    .
  • Skaffa ett sparande till gemensamma aktiviteter, det säkerställer att ni båda bidrar till att kunna göra saker tillsammans och innebär att ingen hela tiden behöver bjuda eller bli bjuden.
    .
  • För att förhindra att bostaden ska stå som hinder för att kunna lämna en relation bör man se över familjens ekonomiska upplägg och justera eventuella orättvisor redan under äktenskapet- eller samboförhållandet.
    .
  • Diskutera pengar, utgiftsfördelning och vem som äger vad. Se exempelvis till att den som är hemma mer med barnen kompenseras för det och säkerställ att inte bara den ena parten får bilen eller andra tillgångar efter separationen.
    .
  • Med jämna mellanrum är det bra att gå igenom vad som händer om ni skiljer er. Det finns flera förebyggande åtgärder att ta till, som att stå i bostadskö eller att den som tjänar lite mindre har möjlighet att spara till ett frihetskapital.
    .
  • Om ni behöver skriva juridiska avtal, ta hjälp av en familjejurist så att det blir korrekt.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar

You must be logged in to post a comment Login