Bedrägerier på Darknet har gått från Covid-19 till donationer till förmån för Ukraina

Av på 28 mars, 2022

Forskare hos Check Point Software Technologies har identifierat en trend där allt fler annonser som uppmanar till donationer för att hjälpa ukrainare har dykt upp på Darknet. Vissa av annonserna är seriösa medan flertalet är bedrägerier.

Darknet är en del av internet som inte är synlig för sökmotorer. Användare måste ha en anonymiserande webbläsare för att ta sig in. Check Point Software varnar nu för att göra donationer till förmån för Ukraina på Darknet, då många cyberkriminella försöker dra nytta av det stora intresset för konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Check Point Softwares forskare hittade bland annat en annons som efterfrågade donationer till en påstådd ukrainare vid namn Marina. En kort beskrivning uppger att ”Marina” och hennes barn försöker fly Ukraina på grund av den ”mycket dåliga situationen” och ber om pengar, som ska doneras i kryptovaluta. QR-koden i annonsen går till en kryptoplånbok. En snabb sökning visar dock att huvudbilden på sajten är hämtad från en tidningsartikel från det tyska nyhetsorganet Deutsche Welle (DW). Ingen annan information verkar finnas, vilket väcker frågor om sidan verkligen är äkta och legitim.

– När våra forskare undersökte Darknet hittade de under förra året mängder av annonser för falska coronavirustjänster men nu är det donationsbedrägerier som börjar ta över, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert hos Check Point Software. Annonserna använder falska namn och personliga berättelser för att locka människor att donera. Det finns dock även legitima annonser som verkar för att hjälpa ukrainare. Vi har identifierat ett exempel där nästan tio miljoner dollar har samlats in. Darknet kan dock vara en farlig plats. Jag uppmanar starkt alla som vill donera pengar att använda etablerade och trovärdiga kanaler och organisationer.

Världen
Örebronyheter

Källa: Check Point

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in