Dyrare jul leder till mer stress

By on 3 december, 2023
En av fyra känner sig extra oroliga över ekonomin inför jul. Att livsmedelspriserna ökat med 26 procent på två år lär bli kännbart under årets mest matfokuserade högtid.
Arkivbild

Nyligen kom en ny Sifoundersökning där drygt 1 000 personer svarade på frågan hur ekonomiskt stressade de känner sig inför jul, det visar sig att en av fyra personer (24 procent) upplever ökad ekonomisk stress inför julen i år.

Högst stressnivå har sammanboende kvinnor med barn och ensamstående män med barn, extrautgifterna som kommer med jul och nyår är inte bara stressande utan kan också vara svårare att klara av just i år.

Bara livsmedelspriserna har ökat med 26 procent sedan november 2021, enligt SCB .

Dyra helger i december

Julen kostar mer pengar än vanligt, i mat, resor kanske och julklappar, och precis efter jul ska det firas nyår som också kan bli kostsamt. I år räcker det, för en del hushåll, sannolikt inte med god planering för att minska kostnaderna.

Julen handlar mycket om mat och att livsmedelspriserna blivit 26 procent dyrare sedan november 2021 underlättar inte precis. Årets jul kan komma att handla om att prioritera, skära ned och ta bort.

– I år kan det vara svårare än någonsin att infria allt som man tror hör julen till, då många familjer har fått det svårare ekonomiskt. Livsmedelspriserna har ökat med 26 procent på två år, det lär märkas i plånboken under årets mest matfixerade högtid. Många är ju redan innan jul och nyår hårt pressade av de högre kostnaderna i vardagen. Mitt medskick inför årets jul är att räkna på vad julen får kosta och dela på ansvar och planering. Det handlar i år också om att prioritera om och skära ned, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket

Se över traditioner och ansvarsfördelning

Julen är en väldigt traditionsbunden högtid och det kan därför vara svårt att driva igenom förändring. Just i år kan det förhoppningsvis finnas en större acceptans att ändra än tidigare. Om man tar julbordet som exempel kan det faktum att matpriserna faktiskt stigit med 26 procent sedan 2021 leda till att man får gehör för att dra ned på antalet rätter.

Ställ er frågan hur många sorters sill som behövs och är det bara farfar som äter lutfisken (som finns med av tradition) kan han kanske göra det en annan dag.

Är ni en familj kan det vara bra att diskutera vad ni vill prioritera under julen. Sociala medier kan bidra till att stressen ökar, framför allt vad gäller det materiella. Det kan vara bra att, med tillräckligt stora barn, prata om den negativa aspekten.

Några tips på vägen för mindre stress i jul

  1. Dela på ansvaret. Forskning visar att kvinnorna blir mer julstressade för att de ofta är de som står för överblicken. Här handlar det om att inte bara dela på vad som ska göras utan också om att dela på ansvaret om man lever i en relation eller i en familj.Upplevelsen av att ha kontroll och delat ansvar med en annan vuxen kan minska stressen även om det är mycket att göra.
  2. Planera. Arbetet eller studierna ska skötas, vardagen ska snurra och på det ska julen planeras, kraven ökar trots att vi inte har mer tid. För att motverka stressen krävs planering.
  3. Sätt en budget på vad jul och nyår får kosta. Håll dig stenhårt till budgeten.
  4. Våga säga nej.
  5. Syna traditioner i sömmarna. Fyller ni kylskåpet med rester efter julhelgen kan det vara läge att dra ned på maten. Köper ni fortfarande julklappar till barnen i 30- årsåldern kan det kanske vara dags att se över det. Finns det barnbarn eller andra yngre barn, sätt fokuset på dem.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Hypoteket

You must be logged in to post a comment Login