EMA rekommenderar godkännande av covidvaccin mot omikron

By on 13 september, 2022
Arkivbild

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har beslutat att rekommendera EU-kommissionen att godkänna ytterligare ett covidvaccin mot omikron från Pfizer-Biontech. Vaccinet är specifikt mot virusvarianten omikrons undervarianter BA.4 och BA.5.

Undervarianterna av omikron, BA.4 och BA.5, är de som dominerat senare delen av 2022. Detta vaccin ska genom en påfyllnadsdos hos personer som tidigare vaccinerats skydda mot omikron BA.4 och BA.5 liksom mot den ursprungliga SARS-CoV-2-stammen. Det nya vaccinet förväntas ge högre antikroppssvar mot omikron BA.4-5 jämfört med original-vaccinerna, och minst lika bra antikroppssvar mot det ursprungliga SARS-CoV-2.

– Det är bra att det nu finns ett vaccin som också skyddar mot de dominerande undervarianterna BA.4 och BA.5. Vaccinet är avsett som påfyllnadsvaccin från 12 års ålder, säger Charlotta Bergquist, Läkemedelsverket.

Biverkningsprofilen för det nya omikron BA.4-5- anpassade vaccinet förväntas vara likartad den för originalvaccinet och det nyligen godkända BA.1-vaccinet.

Folkhälsomyndigheten ger rekommendation om användning av vaccinerna i Sverige.

Sverige är ett av de länder som haft huvudansvar för att utreda om vaccinet skulle rekommenderas godkännande.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Läkemedelsverket

You must be logged in to post a comment Login