Feministiska lagförslag klubbade i utskott

By on 16 februari, 2024
Arkivbild

Igår godkände EU-parlamentets ansvariga utskott slutuppgörelserna, om två lagförslag som stärker kvinnors rättigheter. Det handlar om direktivet mot det könsbaserade våldet, och direktivet mot människohandeln.

– Det här är något som vi i vänstern jobbat i många år för, säger Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk.

Snart får EU-länderna införa den första EU-lagstiftningen någonsin som tacklar det könsbaserade våldet. Som vänstergruppens förhandlare är Malin Björk glad, trots att hon egentligen hade velat se en ännu skarpare lagstiftning.

– Vi i Vänsterpartiet har kämpat för detta i flera decennier. Det blev ingen samtyckeslag och det blev ingen ”svensk” sexköpslagstiftning, men det hade jag inte heller väntat mig. Vi har däremot fått till riktigt bra skrivningar om det förebyggande arbetet och om kvinnojourernas jätteviktiga roll. Det är ju inte bara med hjälp av kriminalisering som vi stoppar våldet, säger Malin Björk.

Hon påpekar också att under förhandlingarna mellan EU-parlamentet och medlemsländerna i Rådet så ändrades synen på samtyckeslagstiftning bland medlemsländerna.

– När vi inledde förhandlingarna så var det bara fyra länder som kunde ställa sig bakom en samtyckeslag. I slutet var det tretton länder, så det är en framgång som bådar gott för utvecklingen av bättre lagar på nationell nivå i många länder, säger hon.

Även slutuppgörelsen om revideringen av anti-traffickingdirektivet godkändes idag. Malin Björk är tillsammans med sin spanska kollega María Eugenia Rodriguez Palop EU-parlamentets huvudförhandlare. Handeln med människor handlar till största del om handeln med kvinnor och flickor till Europas prostitutionsindustri.

– Jag är väldigt nöjd med att vi även här lägger större vikt det förebyggande arbetet och att vi stärker offrens rättigheter, säger Malin Björk.

Inte heller här gick medlemsländerna med på att införa en sexköpslag liknande den svenska, men Malin Björk tycker ändå att det blev en framgång.

– Vi fick igenom kravet på sexköpslagen i parlamentet, bara det är stort. I den slutgiltiga texten fick vi med en omnämning av sexköpslagen som ett sätt att bekämpa människohandeln. Bara det är en seger i EU-sammanhang, säger Malin Björk.

Hela parlamentet kommer att rösta om slutuppgörelserna i mars och april.

Politik
Örebronyheter

Källa: Vänsterpartiet

You must be logged in to post a comment Login