Maten på bensinmackarna en riktig tillsatsbomb

By on 14 november, 2023
Bild: OK-förlaget

Flera av bensinmackarnas vanligaste maträtter är fullproppade med industriella tillsatser och salt. Det visar en genomgång av elva maträtter, hos fem kedjor som Vi Bilägare gjort tillsammans med ideella konsumentföreningen Äkta vara.

Resultatet går på tvärs med mackarnas matlöften. På Circle K:s hemsida blir vi till exempel lovade ”noggrant utvalda tillbehör” till korvmenyn, som totalt består av 75 ingredienser varav 16 tillsatser.

– Det är inte oväntat att vägmaten hos de stora kedjorna är ganska laddade med tillsatser, aromämnen och andra industriella ingredienser, säger Björn Bernhadson som är grundare och ledamot i Äkta vara.

De allra flesta maträtter får dåligt betyg och ”minst dålig” är Circle K:s halloumiburgare som når upp till en sexa på den tiogradiga skalan

När det gäller korvarna som är en av de populäraste maträtterna på bensinmackarna är resultatet dystert. Flera av alternativen får fyra poäng medan OKQ8:s kabanoss bara får tre.

– Det finns stort utrymme för förbättring, säger Björn Bernhardson.

Många E-ämnen tillsätts av kosmetiska skäl, för att ”sminka upp” produkten eller dölja brister i råvaran, eller av produktionstekniska skäl. Det behöver dock inte vara skadligt att äta mat med tillsatser.

– De är väl undersökta och genomgångna. Tillsatserna får inte användas om de inte är säkra, så det är väl reglerat inom EU. Det finns ett ”accepterat dagligt intag” och det ligger många studier bakom detta, säger Sara Gunnare som är toxikolog på Livsmedelsverket.

Lisa Öhrqvist på OKQ8:s pressavdelning säger att maträtterna bara innehåller de tillsatser som är ”nödvändiga för en god produktkvalitet och produktsäkerhet”.

– Alla tillsatser är godkända att använda och regleras genom gällande EU lagstiftning.

Men även om vi bortser från ingredienserna och fokuserar på näringsinnehållet är resultatet dåligt. Den stora mängden salt oroar Åsa Brugård Konde som är nutritionist på Livsmedelsverket.

– Det är inte bra men tyvärr inte heller överraskande att snabbmaten innehåller så här mycket salt. Var femte hjärtinfarkt och var tionde stroke som sker är kopplad till för högt saltintag, det handlar om 8 000 fall om året, säger hon.

Något riktigt bra svar på varför saltmängderna är så stora får vi inte från kedjorna. Hos Sibylla säger produktchefen Malin Björk att kedjan både breddat menyn med sallader och dragit ned på saltet.

– Vissa produkter är givetvis mer hälsosamma än andra, ett faktum som inte bara gäller vår bransch.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: OK-förlaget

You must be logged in to post a comment Login