Närmare 1,4 miljarder kronor i gåvor till stöd för Ukraina

By on 19 mars, 2022

Tre veckor efter invasionen i Ukraina tar engagemanget i Sverige givandet till nya rekordbelopp. Uppdaterade siffror från Giva Sverige visar att närmare 1,4 miljarder kronor i gåvor och donationer har getts till hjälporganisationer med verksamhet i och omkring Ukraina.

– Alla känner att kriget i Ukraina skakar om vår existens. Det engagemang vi möter från privatpersoner och företag är helt otroligt. Utmaningen är att få in gåvorna på rätt sätt, många vill skicka med kläder och prylar men effektivast och bäst är pengar, säger Daniel Grahn, generalsekreterare Erikshjälpen.

Näringslivets engagemang fortsätter och bidragen från företagen är en större andel av givandet än vid tidigare kriser och katastrofer. Det totala beloppet är exklusive den matchning av gåvor som stiftelsen Akelius Foundation gör för gåvor till Unicef och Sverige för UNHCR fram till 31 mars.

– Vi är överväldigade av det enorma gensvaret från både privatpersoner och företag, säger Åsa Widell, generalsekreterare Sverige för UNHCR. Nu behövs stöd, resurser och gåvor. Varje gåva gör stor skillnad för familjer som befinner sig i en extremt sårbar situation. Människor flyr för sina liv undan flyganfall, explosioner och livsfara. UNHCR leder och koordinerar arbetet med att ge skydd och vår fältpersonal arbetar dygnet runt för att säkerställa att familjer på flykt får nödhjälp och kommer i säkerhet.

Tre tips på hur du engagera dig just nu:

  1. Ge en gåva till en organisation.
  2. Starta en egen insamling via en organisations hemsida
  3. Dela organisationernas kunskap och inlägg i sociala medier

När du ger en gåva eller skänker saker, tänk på att:

– Om du ger annat än pengar, ta reda på om det du vill ge är efterfrågat
– Den du ger till behöver ha kapacitet att förvalta och förmedla din gåva.
– Undersöka om organisationen du ger till är kvalitetssäkrad.
– Kolla att det finns information om verksamheten eller mottagaren som känns trovärdig och korrekt och att det finns en kontaktperson
– Kolla att det finns ekonomisk redovisning och att organisationen är öppen och transparent om sin verksamhet.

Om sammanställningen

Ett 20-tal medlemsorganisationer har rapporterat in gåvor och donationer för perioden 24 februari – 16 mars avsedda för verksamhet i Ukraina och närliggande länder. I summan är matchningen av gåvor från Akelius Foundation till Unicef och Sverige för UNHCR exkluderat.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Giva Sverige

You must be logged in to post a comment Login