Örebro Universitet tilldelas 3,8 miljoner kronor

By on 31 januari, 2024
Arkivbild

594 miljoner kronor delas ut till 191 forskningsprojekt inom hjärt-, kärl- och lungsjukdomar från Hjärt-Lungfonden. Aldrig tidigare har fonden delat ut så mycket pengar till forskningen, där Örebro Universitet tilldelas 3,8 miljoner kronor.

Pengarna kan delas ut tack vare det senaste årets framgångsrika insamlingsarbete, och fonden genomför även en ny satsning på den världsunika forskningsstudien SCAPIS.

– Trots ett mörkt år för ekonomin visar våra givare hur viktigt det är att forskningen får fortsätta att rädda liv och ge människor fler friska levnadsår. Jag vill tacka alla givare som fortsätter att bidra till livsavgörande genombrott, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

En förklaring till den stora utdelningen är att det ska genomföras en ny satsning på den världsunika forskningsstudien SCAPIS. Hälften av deltagarna kommer återundersökas på sex universitetsorter i Sverige. Målet med SCAPIS är att kunna förutsäga vilka som riskerar att drabbas av till exempel hjärtinfarkt eller stroke och behandla dem innan sjukdom uppstår.

I Sverige lever över två miljoner människor med hjärt-kärlsjukdom. Cirka 1,3 miljoner människor i Sverige lever med någon form av lungsjukdom. Trots framgångsrik forskning som bidragit till att färre dör av hjärt-kärlsjukdom idag är det fortfarande den vanligaste dödsorsaken i Sverige.

En av forskarna som får pengar är Magnus Ekström, docent vid Lunds universitet, som kommer studera om en nyare teknik av syrgasbehandling som ger befuktad och uppvärmd gas kan förbättra behandlingen i hemmet för patienter med lungsjukdomen KOL.

– Sverige har unika möjligheter att studera behandling av patienter med kronisk syrebrist genom våra nationella register. Vårt projekt undersöker om högflödesbehandling, jämfört med vanlig syrgasbehandling, minskar risken för sjukhusinläggning och död bland 270 patienter med hemsyrgas för KOL. Den här forskningen är möjlig tack vare gåvor från svenska folket till Hjärt-Lungfonden, säger Magnus Ekström.

En annan forskare som får pengar är Rebecka Hultgren, adjungerad professor vid Karolinska Institutet. Hon ska studera när man lämpligen bör behandla kvinnor med bukaortaaneurysm, eftersom de idag har hög risk för förtida död både med och utan dagens behandling.

Bukaortaaneurysm (bråck på stora kroppspulsådern i magen) är ett potentiellt livsfarligt tillstånd som finns hos 1-3 procent av äldre personer.

– Vår frågeställning är när man lämpligen behandlar kvinnor med aneurysm. Vid vilken aortadiameter-gräns ska kvinnor med aneurysm lämpligen behandlas, Säger Rebecka Hultgren.

Det finns stora könsskillnader inom aneurysmområdet för diagnostik, behandling och resultat efter operation. Resultaten från denna studie kommer att bidra med ett vetenskapligt stöd för de specifika valen av behandling för kvinnor med pulsåderbråck som idag helt saknas.

Fördelning av anslag per ort:

  • Karolinska Institutet, 111 miljoner kronor
  • Göteborg universitet, 24,3 miljoner kronor
  • Lunds universitet, 85 miljoner kronor
  • Uppsala universitet, 42,3 miljoner kronor
  • Linköping universitet, 2,8 miljoner kronor
  • Umeå universitet, 22,5 miljoner kronor
  • Örebro universitet, 3,8 miljoner kronor
  • Övriga orter, 8,8 miljoner kronor

Utöver forskningsanslag fördelas pengar även till resebidrag för forskare, bidrag till forskarnätverk, vetenskapliga möten, forskartjänster och forskarmånader, doktorandmånader, postdoktorsstipendium utomlands samt den stora befolkningsstudien SCAPIS, som har Hjärt-Lungfonden som huvudfinansiär.

Ekonomi/Hälsa
Örebronyheter

Källa: Hjärt-Lungfonden

You must be logged in to post a comment Login