- Årets betygsresultat för elever i årskurs 9 i Örebro kommuns skolor
- Ta ansvar i midsommartrafiken
- Burbage Maskin AB Årets Företagare i Askersunds kommun 2025
- Ljusnarsbergs kommun tecknar partneravtal med Samarkand2015 för att stärka näringslivet
- ”Trygga hem – utan våld” tar vid när Operation Beta avslutas
- Testa något nytt ta båten till badplatsen
- ÖrebroBostäder säljer fastigheten Tunnbindaren 18
- Terapidjur skapar glädje och trygghet på Karlskogas äldreboenden
- Ny barnbok sätter Degerfors på kartan
- Förskolan Solberga i Askersund invigd
Så tar fett över lymfkörtlarna när vi åldras

En ny studie från forskare vid Uppsala universitet presenterar nya resultat om varför människans lymfkörtlar förlorar sin funktion med åldrande och vad detta får för konsekvenser för hur vårt immunförsvar fungerar. Artikeln publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Journal of Pathology.
Lymfkörtlar fungerar normalt som försvarshögkvarter för vårt immunförsvar. När vi får en infektion eller när vi vaccineras är det i lymfkörtlarna som immuncellerna samlas, aktiveras och prolifererar (ökar i antal) för att kunna mobilisera ett effektivt immunförsvar. När vi åldras byts dock gradvis den normala vävnaden i lymfkörtlarna (deras stroma) ut och omvandlas till fettvävnad. Fenomenet kallas lipomatos. Även om lipomatos är mycket vanligt och ökar med ökande ålder, har det tidigare diskuteras och studerats i väldigt begränsad omfattning av forskare.
Genom noggrant analysera över 200 lymfkörtlar, visar Maria Ulvmars grupp att lipomatos börjar i den centrala delen av lymfkörteln som kallas medulla, och presenterar fynd som kopplar lipomatos till omvandling av lymfkörtlarnas stödjande celler (fibroblaster) till adipocyter (fettceller). De visar också att specifika typer av fibroblaster som sitter i medulla, lättare omvandlas till adipocyter.
Studien visar att det redan vid tidiga stadier av lipomatos sker negativa förändringar som försämrar lymfkörtelns förmåga för att kunna ge oss effektiva immunsvar. Bland annat kunde de observera att de specialiserade blod- och lymfkärl som normalt bildar vägar för immuncellerna att ta sig in och ut ur lymfkörteln förstörs i de delar av körteln där fettet finns. Lipomatos i lymfkörtlar, redan vid tidiga stadier, kan därför vara en viktig delförklaring till varför äldre personer har sämre förmåga att svara på till exempel vaccinationer. Till slut tar fettet över lymfkörteln helt, all normal vävnad försvinner, och dess funktion är förlorad.
– Vår studie är ett första steg för att förstå varför lipomatos sker och att på sikt kunna hitta sätt att förhindra att det utvecklas vidare och förstör lymfkörteln, säger Tove Bekkhus, som är förstaförfattare till studien.
Forskarna kan idag inte efterlikna effekterna de ser i lymfkörtlar från människa i de djurmodeller som ofta används för att studera effekter av åldrade. Detta betonar vikten av studier som utgår från att analysera förändringar vid åldrande direkt i människa.
– Jag hoppas att vårt arbete kommer att väcka nytt intresse hos andra forskare att inkludera lipomatos i lymfkörtlar som en faktor när man studerar svar på vaccination och infektioner hos äldre. De förändringar vi ser är också av stor relevans för cancerforskning eftersom lymfkörtlar, i flera typer av cancer, är den första plats cancerceller sprider sig till, säger Maria H. Ulvmar, forskare vid Uppsala universitet, som ledde studien.
– Vår publikation ger ett första kapitel i en berättelse om fett och förlorade funktioner hos våra lymfkörtlar vid åldrande, som vi nu kommer att fortsätta att utveckla genom att designa nya studier för att förstå mer om de bakomliggande orsakerna och konsekvenserna av dessa förändringar, säger Maria H. Ulvmar.
Studiens huvudmaterial för analys är biobanksprover från Uppsala biobank. Dessa prover har analyserats med avancerad bildanalys. Studien innehåller även analys och försök med cellkulturer av primära stromala celler och bioinformatisk analys av genuttryck (RNA nivå) från två single cell RNA sekvensering (RNAseq) datasets, mus och människa, som publicerats av andra tidigare, men som i den här studien analyseras för att kunna svara på nya specifika frågeställningar.
Forskningen har finansierats av Vetenskapsrådet, Cancerfonden, Kjell och Märta Beijers stiftelse samt Zetterlings stiftelse.
Hälsa | Sverige
Örebronyheter
Källa: Uppsala Universitet
Related Posts
Latest News
-
Årets betygsresultat för elever i årskurs 9 i Örebro kommuns skolor
Betygsresultat för årskurs 9, visar att 77% av eleverna i...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
Ta ansvar i midsommartrafiken
Midsommar är årets största trafikhelg, torsdagen är en populär resdag...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
Burbage Maskin AB Årets Företagare i Askersunds kommun 2025
Hans och Mattias Wäcklén, ägare till Burbage Maskin AB, har...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
Ljusnarsbergs kommun tecknar partneravtal med Samarkand2015 för att stärka näringslivet
Ljusnarsbergs kommun har tecknat ett strategiskt partneravtal med AB Samarkand2015,...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
”Trygga hem – utan våld” tar vid när Operation Beta avslutas
Den 30 juni avslutas den nationella polisoperationen Beta, och arbetet...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
Två av tre har varit på midsommarfirande med för mycket alkohol
Två av tre har varit på ett midsommarfirande där det...
- Posted juni 19, 2025
- 0
-
Tioårig grundskola från hösten 2028
Riksdagen har beslutat om lagändringarna i regeringens proposition, En tioårig...
- Posted juni 19, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login