Unikt samarbete utvecklar forskning inom den kommunala äldreomsorgen

By on 7 juli, 2023

Tillsammans har Region Örebro län, Örebro universitet och länets kommuner skapat ett unikt system, där fyra kommunalt anställda medarbetare antagits som doktorander för att skapa nytta för personal inom den kommunala äldreomsorgen.

En stor del av den hälso- och sjukvård som bedrivs enligt Hälso- och sjukvårdslagen bedrivs den med en kommun som huvudman och vårdgivare. En stor framtidsutmaning ses med en åldrande befolkning, fördjupad samverkan mellan region och kommuner avseende Nära vård, verksamhetsutveckling och inte minst en hållbar kompetensförsörjning.

– Det här är otroligt viktiga frågor som vi har att arbeta med. Området är brett och behoven är stora. När vi går samman för att lösa olika utmaningar skapas en bra utvecklingskraft. Så det känns både spännande och nyttigt att vi har de här områdena att fokusera på nu. Här kommer vi att kunna skapa förändring och göra skillnad, säger Regionråd Jenny Steen (S) vid Region Örebro län.

Inom universitetssjukvårdsuppdraget ingår ett tydligt samordningsansvar inom hela regionorganisationen och i samverkan med kommuner och lärosäten. Det här kan ses som ett naturligt och strategiskt viktigt steg i den inledda samverkan mellan länets kommuner, Region Örebro län och lärosätet Örebro universitet

– Ett antal initiativ mellan Region Örebro län, Örebro universitet och länets kommuner har redan tagits för att med stöd av forskningen bidra till verksamhetsutveckling inom den kommunala äldreomsorgen, säger Ingmar Ångman, områdeschef Välfärd och folkhälsa Region Örebro län.

Redan nu pågår samarbeten mellan Region Örebro, Örebro universitetet och länets kommuner inom ramen för det som kallas Samverkansforum äldre. Bland annat finns två akademiska vård- och omsorgsboenden ett i Kumla (Akvarellen) och ett i Örebro (Trädgårdarna), Kumla kommun och Örebro kommun.

Fyra forskningsprojekt för en bättre hälsa

….

Alexandra Björck

Kan aktivering med ny teknik ge ökad livskvalité för personer med kognitiv nedsättning? Ja, det vill Alexandra Björck ta reda på. Hon jobbar till vardags som arbetsterapeut på Akvarellen, Kumlas akademiska vård- och omsorgsboende för personer med demenssjukdom, men har nu fått medel för att kunna forska på vad rörelsebaserad interaktiv teknik kan göra för att hjälpa personer med kognitiv nedsättning.

….

Tiina Luukkanen

Tiina Luukkanen jobbar som specialistsjuksköterska i Kumla kommun. Hennes forskning handlar om att stärka kunskapen inom hemsjukvården när det gäller att göra kliniska bedömningar och fatta beslut.

….

Lena Johansson

Lena Johansson arbetar som arbetsterapeut på vård och omsorgsboendet Trädgårdarna i Örebro.

Det finns ett behov av att förbättra rutinerna för rehabilitering på vård- och omsorgsboende. Det nya är att Lena Johanssons forskning ska pröva reablement på särskilt boende och hur det fungerar i den kontexten.

….

Camilla Börjesson

Att få ett besked om att man har en sjukdom som inte går att bota och som är dödlig, är förmodligen något av det värsta man kan vara med om. Och att vara den som ska föra fram det här budskapet måste också vara en utmaning. Men hur ska man förmedla samma budskap till en person med en intellektuell funktionsnedsättning? Och hur gör vi i Sverige i dag när vi ställs inför en sådan situation?

Hälsa | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login