Vi kan halvera ungdomsarbetslösheten – om ni vill

Av på 20 juni, 2020

Oberoende av om arbetslösheten bland ungdomar i Sverige är 11% eller drygt 27%, så är alla inblandade överens om att den ökar. Enligt Arbetsförmedlingen har den ökat med hela 9,3% sedan Corona-pandemin slog till under vecka 10. Om inget drastiskt förändras så väntar extrem ungdomsarbetslöshet mot slutet av året. Och så kan det inte fortsätta.

Därför vill nu Yepstr, som förmedlar flest jobb till unga i Sverige, att ansvariga politiker inleder samtal med syfte att sammanställa en konkret plan för vad som kan göras nationellt, regionalt och lokalt för att skapa fler jobb till unga.

– Vi kan inte vänta längre, säger Jacob Rudbäck, vd på Yepstr.

– Vi riskerar inte bara ökade kostnader här och nu, vi riskerar även att tiotusentals ungdomar hålls utanför arbetsmarknaden även långt efter att pandemin är över.

Vissa initiativ har kommit från regeringen. Till exempel satsas det 180 miljoner kronor på projektet “Sommarjobbsatsningen”. Målet är att fler ungdomar ska få ett sommarjobb och pengarna ska vara ett komplement till kommunernas redan planerade insatser. Enligt Arbetsförmedlingen ska pengarna främst användas som lön för arbete i den kommunala verksamheten där kommunen ska vara arbetsgivare.

– Det kan ju låta jättebra att regeringen satsar pengar på ungdomsjobb, säger Jacob Rudbäck.

– Problemet är bara att man inte kan skapa riktiga jobb genom att ge kommunerna pengar till löner. Detta blir med stor sannolikhet låtsasjobb som ser bra ut i statistiken, men som inte gör någon skillnad sett i längre perspektiv.

– Och det är just detta som är så allvarligt. Att vi har en regering som på allvar tror att vi kan göra något åt ungdomsarbetslösheten genom ekonomisk dopning. Det är kontraproduktivt och ett stort slöseri med våra, inte regeringens, pengar.

Dessutom är effekten med stor sannolikhet försumbar.
– Antalet jobb som erbjuds är vanligtvis under 1% av ungdomarna i området. Om vi tar stadsdelen Östermalm i Stockholm (som ofta anses vara lite av en förebild för just sommarjobb) så erbjuds totalt 130 sommarjobbsplatser. Totalt bor 7,743 ungdomar mellan 15-24 år i Östermalm. Man lyckas alltså hjälpa 1,7% av ungdomarna till ett påhittat sommarjobb. Till en kostnad på nästan 4 miljoner kr. Bra jobbat!

Istället för att elda upp pengar i den meningslösa politiska PR-kuppen som kommunala sommarjobb är, borde ansvariga politiker på alla nivåer ansvara för att starta lokala upprop för att halvera arbetslösheten bland unga.

– Jag vill skapa riktiga samtal som skapar riktiga aktiviteter och som därmed skapar riktiga jobb, säger Jacob Rudbäck.

– Om detta blir verklighet kan jag lova att vi tillsammans kommer halvera ungdomsarbetslösheten. – Men vi på Yepstr kan inte fixa det själva, vi behöver samarbeta och samtala med alla som kan bidra till att ungdomsarbetslösheten inte biter sig fast. Jag vill därför att regeringen med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i spetsen snarast

Slutar kasta pengar på kommunala fejk-jobb

  • Tillsätter en kommission, kalla det kriskommissionen för ungdomsjobb, som har som tydligt mål att halvera arbetslösheten för ungdomar 15-24 år
  • Bjuder in alla som tror att de kan bidra från näringslivet, facket, kommunerna, civilsamhället…
  • Och genomför 1-3 genast

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Yepstr

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in