Fem förslag som vässar primärvården på landsbygden

By on 8 juli, 2023
Arkivbild

Förutsättningarna att öppna och driva vårdcentral utanför tätorter med akutsjukhus skiljer sig rejält mellan landets regioner, det visar en granskning Praktikertjänst genomfört.

Enligt en enkätundersökning tillämpar 18 av 21 regioner någon form av geografisk ersättning för vårdgivare som bedriver verksamhet på landsbygden samtidigt som 20 av 21 erbjuder någon typ av filiallösning.

Den svenska hälso- och sjukvården har goda medicinska resultatet, men faller sämre ut i jämförelser runt tillgänglighet, patientdelaktighet och kontinuitet. Beroende på var man bor i landet förekommer också geografiska ojämlikheter kring tillgången till hälso- och sjukvård.

– Det finns en politisk samstämmighet om att primärvården ska vara navet i hälso- och sjukvården, något som också framgår i ny lagstiftning från 2021. Men än idag saknas tillräckliga resurser för primärvården och det finns betydande utmaningar att driva vårdcentraler på landsbygden, inte minst kring bemanning och svårigheterna att leva upp till primärvårdens omfattande uppdrag, säger Sara Banegas, specialist i allmänmedicin och Praktikertjänsts chefsläkare.

För att undersöka förutsättningarna att driva primärvård på landsbygden har Praktikertjänst tagit initiativ till rapporten ”Primärvård i hela landet – men hur?” som bland annat bygger på en enkätundersökning hos landets 21 regioner. Av resultaten framgår exempelvis att de ekonomiska och geografiska förutsättningarna varierar rejält.

– Sveriges 21 regioner tillämpar inte oväntat 21 olika modeller kring att driva primärvård på landsbygden och 18 av 21 erbjuder någon form av geografisk ersättning och 20 av 21 tillämpar någon form av filiallösning. Men för en jämlik och patientsäker vård krävs bättre förutsättningar för olika vårdgivare att etablera och driva verksamhet utanför storstäderna, säger Sara Banegas.

Baserat på rapportens resultat föreslår Praktikertjänst följande:

1. Använd möjligheten att organisera primärvården i två eller flera vårdvalssystem med särskilda kriterier och ersättningsmodeller utifrån regionens geografi.

2. Öka primärvårdens andel av regionernas hälso- och sjukvårdsbudgetar till 25 procent under de kommande fem åren.

3. Säkerställ en handlingsplan för att nå Socialstyrelsens riktlinje om 1 100 invånare per distriktsläkare.

4. Se den digitala och fysiska primärvården som en helhet där kontinuitet, personliga relationer och teknikneutrala lösningar är ledord.

5. Privat drivna vårdcentraler är en central av regionens primärvård och därför är det viktigt att värna lika villkor för enheter i såväl offentlig som privat regi.

– Sverige är ett stort och det är utmanande att försörja hela landet med primärvård och tyvärr tenderar diskussionerna ofta att handla om storstadskommunerna. Men det finns en god intention om att skapa en jämlik primärvård över hela landet, och det är en viktig del i omställningen till en god och nära vård, säger Sara Banegas, och avslutar:

– Praktikertjänst driver idag 93 vårdcentraler i 16 regioner och många av våra verksamheter ligger långt utanför storstäderna. Vi har bred erfarenhet av olika lösningar som bidrar till att skapa en levande primärvård över hela landet. Vi är redo att fortsätta att bidra till en jämlik vård.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Praktikertjänst

You must be logged in to post a comment Login