Jordnötter och jordnötssmör minskar stress hos unga vuxna

Av på 26 september, 2021

Barcelona Universitet har publicerat ny forskning som visar att konsumtion av jordnötter och jordnötssmör kan förbättra kognitiv funktion och minska stress hos friska unga vuxna. Forskare pekar på polyfenoler i jordnötter som sannolikt hjälper minne, förmåga att ta sig för saker och bearbetningshastighet och resulterade i en minskning av stresshormon, ångest- och depressionsnivåer i en grupp med studenter.

”Förbättringen av minnesfunktionen och stressresponsen efter att ha konsumerat vanliga jordnötter och jordnötssmör verkar ha samband med de psykiska hälsoeffekterna av bioaktiva föreningar som resveratrol och p-kumarsyra som finns i jordnötter, liksom den ökade halten av kortkedjiga fetter syror och mycket långkedjiga mättade fettsyror i plasma och avföring i samband med jordnötsförbrukning,” kommenterar Dr. Rosa M. Lamuela-Raventós vid universitetet i Barcelona.

Deltagarna konsumerade antingen 25 gram rostade jordnötter om dagen med skal eller två matskedar (32 gram) per dag jordnötssmör eller två matskedar (32 gram) om dagen ett kontrollsmör. Kontrollen hade en liknande näringsämnesammansättning som de rostade jordnötterna och jordnötssmöret men var fri från fenolföreningar och fibrer.

Mindre stresshormon, ångest och depression.

I början och slutet av studien utvärderade forskningspersonalen deltagarnas kognitiva funktioner med ett brett spektrum av neuropsykologiska tester och frågeformulär. Testerna utvärderade de tre huvudsakliga kognitiva domänerna – minne, verkställande funktion och bearbetningshastighet.

Resultatet visade att jordnötskonsumtionen minskade stresshormon, ångest- och depressionsnivåerna i gruppen som åt jordnötter och jordnötssmör.

”Detta är den studien första i sitt slag som pekar på de potentiella fördelarna för hjärnan med jordnöts- och jordnötssmörkonsumtion i en yngre åldersgrupp”, kommenterar medförfattaren Dr Sterling. ”Resultaten visar att ett litet tillskott till kosten kan ha en betydande inverkan.”

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: David Grönte Medicinsk Konsult AB

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in