LO och Riksidrottsförbundet tillsammans för schyssta villkor

By on 14 juni, 2017
Arkivbild

Med enkla medel kan den svenska idrottsrörelsen verka för schyssta villkor i samband med både nationella- och internationella evenemang, samt vid inköp av varor och val av leverantörer, enligt en ny handbok som tagits fram av Riksidrottsförbundet (RF) och Landsorganisation i Sverige (LO).

Riksidrottsförbundets och LO vill med handboken öka kompetensen och visa hur idrotten kan bidra, samt tydliggöra idrottsrörelsens engagemang när det gäller mänskliga rättigheter och schyssta villkor. Bland annat ges konkreta förslag på vilka frågor som kan ställas vid inköp av varor, bokning av hotell med mera.

– Arbetet med mänskliga rättigheter är viktigt för idrotten och den här handboken är ytterligare ett verktyg för att öka kunskapen och stärka positionerna inom hela idrottsrörelsen. Vi gör hela tiden mer och bättre inom det här området vilket gör mig stolt, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Sommaren 2016 undertecknade RF, LO, Sveriges olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté, Svenska Fotbollförbundet och en rad fackförbund en gemensam överenskommelse om rent spel och schysta villkor vid idrottsevenemang. Bland annat enades man om att ta fram den handbok som nu är klar.

– Människor ska inte dö för att vi ska kunna kolla på sport, det är fullt möjligt att kombinera idrott med schyssta villkor och jag ser fram emot att jobba vidare med frågan, säger Karl Petter Thorwaldsson, ordförande för LO.

Handbok för mänskliga rättigheter »

Sport | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login