Svenskarna sämst på att söka hjälp vid ekonomisk stress

By on 28 december, 2023
Arkivbild

Var femte svensk mår dåligt på grund av sin privatekonomi. Samtidigt är svenskarna betydligt sämre på att söka professionell hjälp, för sina ekonomiska bekymmer jämfört med de nordiska grannländerna. Det visar Hälsonomirapporten som tagits fram av NOBA Bank Group (Nordax Bank, Bank Norwegian och Svensk Hypotekspension), med syfte att utforska kopplingen mellan ekonomi och hälsa i Norden. 

Det senaste året har präglats av ekonomisk turbulens med höga räntor, en ökad inflation och stigande elpriser. Många svenska hushåll har därför fått mindre pengar kvar i plånboken varje månad. Hälsonomirapporten baseras på statistik från en undersökning som genomförts i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Den visar att femte svensk (20 procent) tycker att deras privatekonomi påverkar deras mående negativt. Kvinnor mår ännu sämre än män, var fjärde kvinna (25 procent) mår dåligt jämfört med var sjätte man (16 procent). 

– Vi lever mitt i ett tufft ekonomiskt klimat, som ser ut att hålla i sig, så det inte konstigt att många människor känner sig påverkade. Det är extra tråkigt att se att kvinnor är särskilt drabbade, vilket tyvärr bekräftar bilden från tidigare rapporter vi tagit fram, att det alltjämt finns en ekonomisk ojämlikhet i många hem. Därför tycker jag det är extra viktigt att vi tar ett stort, nordiskt grepp kring finansiell hälsa och visar svart på vitt hur det ser ut, säger Jacob Lundblad, VD NOBA Bank Group.

Trots att många mår dåligt, är det få som har sökt professionell hjälp för att komma till rätta med sina problem. Endast tre procent av svenskarna uppsöker vård när de mår psykiskt dåligt över sin ekonomi, vilket är betydligt lägre än i resten av Norden.

Orsakerna till att pengar får svenskar att må dåligt är främst kopplade till oväntade utgifter. Varannan person uppger det som en källa till att de påverkas negativt.  Däremot är det förhållandevis få som uppger att amorteringar påverkar deras mående, enbart sex procent. 

– Det är tydligt att många svenskar bekymrar sig över sin ekonomi och hur den privatekonomiska kalkylen ska gå ihop, men att enbart en bråkdel tar steget mot förändring. Syftet med den här rapporten är att riva ner tabut kring pengar och hälsa, bidra till ökad kunskap och förståelse för privatekonomi och på så vis bidra positivt till ökad finansiell hälsa för fler. Inte minst för de som faller utanför storbankernas snäva ramar. Här önskar vi också se en större samverkan, både inom branschen men även med andra samhällsaktörer, för att kunna bryta utvecklingen, säger Jacob Lundblad. 

Några nyckelresultat från rapporten:

  • En majoritet i samtliga nordiska länder söker vård när det gäller fysiska besvär, som att de skadat sig (82 procent) eller är sjuka (75 procent) och endast runt var tredje (28 procent) om de mår dåligt psykiskt av en annan anledning än ekonomi
  • Varannan person (48 procent) mår dåligt av oväntade utgifter 
  • Nästan var femte person (17 procent) tar dåligt ekonomiska beslut när de mår dåligt

Hälsa/Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Nordax Bank

You must be logged in to post a comment Login