Var tredje tonåring värdesätter främst balansen mellan arbete och fritid hos framtida arbetsgivare

By on 19 september, 2021

Var tredje tonåring värdesätter främst balansen mellan arbete och fritid hos framtida arbetsgivare – arbetsgivarens rykte, företagskultur och samhällsansvar prioriteras inte av Gen Z.

En ny nordisk undersökning, genomförd av sociala medieplattformen Yubo, visar att balansen mellan arbete och fritid är det viktigaste för de nordiska tonåringarna i åldern 13-18 år när det kommer till deras framtida arbetsplats och karriär. En bra lön och möjligheten att utvecklas i arbetet är också viktigt. Om fem år ser de sig själva antingen fortfarande studera, tjäna en massa pengar eller arbeta full tid men ha tid för personliga intressen.

Av de totalt 5637 tonåringar i Norden som deltog i undersökningen uppger var femte, 21%, i åldern 13 till 18 år, att det viktigaste för dem i framtiden är att få möjlighet att resa och upptäcka världen. 16 procent av dem säger att hitta kärleken är det viktigaste, och 15% uppger att få träffa sina vänner och träffa nya människor som det allra viktigaste. Endast 1% av tonåringar som deltog i undersökningen tycker att engagera sig för viktiga samhällsfrågor är viktigast.

Balansen mellan arbete och privatlivet är viktigast för dagens tonåringar

Resultatet från undersökningen visar att var tredje tonåring, 34%, uppger att balansen mellan arbete och fritid är det viktigaste i valet av en framtida arbetsplats. 28% av tonåringarna uppger att en bra lön är viktigast, och 17% säger att det viktigaste på den framtida arbetsplatsen är möjligheten att utvecklas och växa. Ett flexibelt arbete, dvs med möjlighet att arbeta hemifrån, anses endast som viktigt för 6% av ungdomarna. Företagets engagemang och arbete inom samhällsansvar, företagskulturen och dess rykte är närmast oviktigt. 

Vad ser tonåringarna sig själva om fem år?

17% av tonåringarna i undersökningen har uppgett att de kommer att fortsätta att studera om fem år. 15 procent tror att de kommer tjäna massor av pengar om fem år och lika många uppger att de kommer att arbeta full tid, men ha tid för att utforska sina intressen vid sidan om. Endast 1% av tonåringarna uppger att de kommer att arbeta med välgörenhet.

Sverige
Örebronyheter

Källa Yubo
Om undersökningen
Den digitala undersökningen genomfördes via Yubos sociala medieplattform under perioden 13-15 augusti 2021. Respondenterna i undersökningen är ungdomar i åldrarna 13 till 18 år, där medelåldern är 15 år. En något högre andel tjejer deltog i undersökningen. Totalt deltog 5 637 ungdomar i Norden.
Om Yubo
Yubo lanserades 2015 och är den ledande plattformen för GenZ att umgås online. Den sociala medieplattformen når över 50 miljoner användare i 40 länder. Genom att ta det bästa av offline-interaktioner och driva dem genom online-möjligheter är Yubo en plats där unga människor kan umgås och ta reda på mer om världen och sig själva. Yubo är socialt inspirerande och möjliggör för en ny generation att skapa en ny social plats för en-till-få konversationer i realtid. Besök yubo.live/en för mer information.

You must be logged in to post a comment Login